Categorieën
Archief

Spaans wordt derde officiële taal van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH)

Vanaf 1 juli 2024 zal de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH) het Spaans als officiële taal invoeren. Tot op heden waren de officiële talen van de HCCH Engels en Frans. De organisatie telt acht Franstalige, veertien Engelstalige en 15 Spaanstalige lidstaten. Dit besluit zal de uitvoering van belangrijke internationale verdragen vergemakkelijken.

De Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht is de oudste organisatie op het gebied van internationaal privaatrecht in Den Haag. De organisatie is van technische aard, maar heeft ook politieke vertakkingen en heeft als doel de regels van het internationaal privaatrecht wereldwijd te standaardiseren. Ze telt negentig lidstaten, die op vergaderingen doorgaans worden vertegenwoordigd door de in Nederland gevestigde ambassades. In totaal zijn 150 staten met de organisatie verbonden door hun deelname aan verschillende verdragen. Ook de Europese Unie is lid van de organisatie.

De HCCH heeft een dertigtal internationale verdragen opgesteld, waarvan, er momenteel twintig van kracht zijn. Ze hebben met name betrekking op wetsconflicten, bijvoorbeeld over het rechts dat van toepassing is op internationale adopties, huwelijksvermogensstelsels of erfenissen.

De aanwezigheid van het Spaans als officiële taal van de HCCH bekrachtigt de impuls die het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie heeft gegeven aan het Spaans als diplomatieke taal en het gebruik ervan in alle internationale organisaties.