Categorieën
Evenementen

Onthulling monument voor Spaanse gastarbeiders in Utrecht

Duizenden gastarbeiders, onder hen ook vele Spanjaarden, hebben door de jaren heen Utrecht helpen opbouwen. De gemeente Utrecht heeft daarom een kunstwerk laten maken om de gastarbeiders en hun werk voor de stad te eren. “Met dit kunstwerk krijgt de geschiedenis van de gastarbeider een plek in onze stad”, schrijft Gemeente Utrecht op haar website. Het monument is gemaakt door de Spaanse kunstenaar Aimée Zito Lima.

Het werk bestaat uit twee delen op verschillende plekken. Een deel op de Mariaplaats en het grote werk in het Majellapark. Beide locaties zijn volgens de gemeente belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis. Het werk is door iedereen te bezoeken en de onthulling vindt plaats op zondagmiddag 23 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur in het Majellapark.

Meer info op https://50jaargastarbeidersutrecht.nl/ en https://www.nieuwwij.nl/actueel/utrecht-krijgt-kunstwerk-voor-gastarbeiders/

Categorieën
Onderwijs Voortgezet onderwijs

Docenten Spaans HELP!

Docenten Spaans: collega’s van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar literatuuronderwijs in Moderne Vreemde Talen en Nederlands in de bovenbouw vwo. Heel graag horen ze van jullie welke teksten jullie inzetten tijdens de literatuurlessen en welke factoren een rol spelen in de selectie van deze teksten. Ook als je (nog) niet veel doet aan literatuuronderwijs is jouw bijdrage heel waardevol. 


Via deze link kom je bij een online vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15 minuten.


Voel je vrij om de link te delen met collega’s in Nederland. Vooral voor het (nog) relatief kleine schoolvak Spaans is het belangrijk dat er voldoende docenten deelnemen aan de enquête zodat we kunnen worden meegenomen in dit soort landelijke onderzoeken. 

Categorieën
Evenementen

Boekpresentatie “En la ruta” van Ary Malaver

De bibliotheek van Instituto Cervantes organiseert op vrijdag 21 juni een boekpresentatie rond het nieuwste boek van Ary Malaver: En la ruta. De auteur presenteert het boek in een gesprek met de schrijfsters Janet Luján en Blanca Cano. 

In de woorden van de Argentijnse schrijfster Esther Andradi ‘En la ruta is het boek van vrouwen die alleen reizen: het spoort aan om toeristisch platgetreden gebieden te laten voor wat ze zijn en woestijnen van verzet, verdrijving en hartzeer te doorkruisen. Het brengt het lichaam dat verlangt naar veranderingen in gender en vorm in kaart. Een boek voor reizigsters die zich op onbekende spirituele paden begeven met wezens die zichzelf transformeren aan de andere kant van een kamerscherm, ruiten die alle hoedanigheden van een vrouw tegelijkertijd weerspiegelen: die van meisje, volwassene en oude vrouw. Een geweldig boek.’ 

Praktische informatie

Wanneer: Vrijdag 21 juni om 18.00 uur
Waar: Bibliotheek van Instituto Cervantes te Utrecht
Voertaal: Spaans
Toegang: Gratis

Meer informatie via de website van Instituto Cervantes (klik hier).

Categorieën
Evenementen

Interview met Alejandro Zambra in boekhandel Linnaeus

Aanstaande zaterdag 15 juni is de Chileense schrijver Alejandro Zambra te gast bij Boekhandel Linnaeus te Amsterdam. Daar zal hij geïnterviewd worden door de dichter en boekhandelaar Benjamin de Roover over zijn boeken Vadertaal en Bijna een vader. De voertaal van de avond zal Engels zijn.

Praktische info

Wanneer: zaterdag 15 juni, inloop vanaf 19.30 u., start om 20.00 u.
Waar: Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29 (Amsterdam)
Toegang: Vrije toegang mits aanmelding via info@linnaeusboekhandel.nl

Meer info vind je op de website van Linnaeus Boekhandel (klik hier).

Categorieën
Onderwijs Pers

Omroep gld meldt dat scholieren steeds vaker bijzondere talen leren

Omroep gld publiceerde onlangs een artikel over het stijgende aantal middelbare scholieren dat eindexamen van een “bijzondere” taal, zoals Spaans, doet. Spaans is in het Gelderland tevens de populairste bijzondere taal.

Lees het volledieg artikel hier.

Categorieën
Hbo Mbo Onderwijs Vakdidactische tijdschriften Voortgezet onderwijs

Werelden verenigen: III ELE-HU conferentie over wereldburgerschap

Heb je passie voor het onderwijzen van Spaans als vreemde taal? Ben je geïnteresseerd in wereldburgerschap en hoe je dit in lessen kunt integreren? Dan mag je dit evenement, georganiseerd door de studenten van de lerarenopleiding Spaans Bachelor aan de Hogeschool Utrecht, niet missen.

Sinds de recente curriculumupdates voor vreemde talen in Nederland ligt de nadruk sterk op wereldburgerschap, waarbij erkend wordt dat dit essentieel is om studenten niet alleen taalvaardig te maken, maar ze ook bewust en actief te maken in een mondiale context. Het integreren van deze elementen in het onderwijs verbetert niet alleen de communicatieve vaardigheden, maar bevordert ook empathie, cultureel begrip en de capaciteit van leerlingen om als wereldburgers op te treden.

Titels en thema’s

Vivir soñando (thema: migratie); Alma sobre ruedas (thema: culturele diversiteit in Latijns-Amerika); Repoblando la España vaciada (thema: ontvolking van dorpen); Más allá de mi estereotipo (thema: stereotypen); Los colores de la inclusión: las diferencias suman (thema: inclusie); Comunicación without grenzen (thema: meertaligheid); Culturas cruzadas (thema: cultuurbotsingen).

Praktische info

Wanneer? Vrijdag 28 juni van 14:00 tot 17:00 uur. 

Waar? Hogeschool Utrecht, Padualaan 97.

Hoe? Reserveer je plek vóór vrijdag 14 juni 2024 via deze link

Categorieën
Evenementen

Latijns-Amerikaanse barokmuziek van de jezuïetenmissies

Op donderdag 20 juni nodigt het Instituto Cervantes te Utrecht Ensemble suspirium uit voor een bijzonder concert over muziek uit voormalige kolonies.

Ensemble suspirium over het concert

Als gevolg van het kolonialisme had Europese muziek zijn weg gevonden naar Midden- en Zuid Amerika, ook al komen de meeste barokcomponisten in die regio’s niet voor in de muziekgeschiedenisboeken. Stel je een barokke kathedraal voor: witte stenen koepeltorens met open belforten die een façade met pilaren flankeren, met een gerolde gevel tussen de torens en een driehoekige portiek. Voeg nu wat palmbomen aan weerszijden en bergen op de achtergrond toe, en je zou in een van de oude koloniale steden van Latijns-Amerika kunnen zijn, van Mexico-Stad of Bogotá tot aan Lima, Santiago de Chile of Córdoba in het zuiden.
De architectuur van het tijdperk waarin de Spaanse macht en rijkdom op hun hoogtepunt waren, heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de cultuur van het continent, en de laatste jaren zijn we ons meer bewust geworden van de even belangrijke rol die muziek uit dezelfde periode speelde in termen van de verbazingwekkende nalatenschap van de koloniale periode en de invloed van de Europese barokstijl op populaire en traditionele muziek.
Deze muziek heeft een Europese achtergrond, maar is geïnspireerd door de lokale cultuur en ritmes, meer dansend en ritueel dan we misschien zouden verwachten, en soms met teksten in een onbekende inheemse taal zoals het Guarani en het Chiquito. Het is heel anders dan wat we associëren met West-Europese barokmuziek.

Praktische info

Wanneer: donderdag 20/06/2024 om 20.00 u.
Waar: Instituto Cervantes Utrecht
Toegang: vrije toegang tot volledige capaciteit is bereikt

Categorieën
Evenementen

Hou je van zingen? Voeg je bij het nieuwe Spaanse amateurkoor van Instituto Cervantes!

Hou je van zingen, wil je je zangtechniek verbeteren of juist helemaal van nul beginnen? Instituto Cervantes Utrecht begint in september met een spannend nieuw project: een koor met Spaans repertoire.

In samenwerking met zangeres Luciana Cueto richt het Instituto Cervantes een amateurkoor op dat bestaat uit mensen met een passie voor zingen en muziek in het Spaans.

Het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet; of je de kans hebt gehad om je stem te trainen of dat dit je eerste keer is; of je 25 of 78 jaar oud bent of dat je moedertaal niet Spaans is. Er zijn geen minimumvereisten. We zijn op zoek naar gepassioneerde en nieuwsgierige mensen die deze unieke ervaring van het vormen van een Spaans koor in Nederland met anderen willen delen.

Praktische info
Waar? De repetities vinden plaats in het Instituto Cervantes Utrecht.
Wanneer? Vanaf september.
Hoe? Inschrijven kan via deze link. Inschrijfgeld nader te bepalen. Plaatsen zijn beperkt.

Categorieën
Pers

De Telegraaf over Spaans als examenvak: Spaans in trek als examenvak ten koste van Frans en Duits: ‘Zo’n heerlijke taal, ook qua klank’

Er is een artikel over Spaans als examenvak verschenen in de Nederlanse pers. De Telegraaf heeft een artikel geplaatst met als titel: Spaans in trek als examenvak ten koste van Frans en Duits: ‘Zo’n heerlijke taal, ook qua klank’.

Lees het volledige artikel hier.

Categorieën
Evenementen

Lezing & concert: De grote musici van Sevilla in de renaissance

Het jonge Catalaanse vocaal kwartet Cantoría schotelt het publiek in het Muziekgebouw aan ‘t IJ onder begeleiding van Jorge Losana thema’s voor die uit het leven gegrepen zijn: het vuur van de liefde, eenzaamheid, plezier en zonde. En dat alles via heerlijk gevarieerd repertoire uit de Spaanse Gouden eeuw en op verfrissende, theatrale en humoristische wijze gebracht. Niet voor niets kreeg Cantoría’s optreden in Podium Klassiek in november 2022 veel enthousiaste reacties.

Religieuze devotie en wereldse liefde worden hier gezongen met dezelfde intentie, zoals zo eigen aan deze Spaanse ensaladas (meerstemmige muziek die verschillende muziekstijlen en talen vermengt) en canciones (gezangen) met echo’s uit het kleurrijke volkse leven. Als muzikale rasvertellers weten de zangers deze levendige inkijkjes in het bruisende oude Spanje over te brengen. Een absolute aanrader voor liefhebbers van het onbekende.

Naar aanleiding van het concert is er op donderdagavond een begeleidende lezing gegeven door Jorge Losana in het Instituto Cervantes in Utrecht. De lezing wordt gegeven in het Engels.

Lezing – donderdag 16 mei om 18.30 uur
Instituto Cervantes Utrecht, Domplein 3 (Utrecht)

Concert – zaterdag 18 mei om 20.15 uur
Muziekgebouw, Piet Heinkade 1 (Amsterdam)

Meer info en tickets via muziekgebouw.nl