Categorieën
Archief

Concert barokmuziek: Spaanse Passie

Het muziekgezelschap Combattimento laat zich op zaterdag 23 november inspireren door de rijke en unieke muzikale traditie van Spanje. In hun concert Spaanse Passie nemen ze je mee op een reis langs vier eeuwen aan Spaanse muziek.

Het concertprogramma begint vroeg in de 17e eeuw met de Tiento en modo de canción van Correa de Arauxo, oorspronkelijk geschreven voor orgel, maar gearrangeerd voor strijkers en basso continuo. Uit de 18e eeuw hoor je de Triosonate II in d-klein van de gebroeders Pla en een speciale bewerking van het beroemde Fandango voor strijkers en klavecimbel van Antonio Soler. Zo komen we uit in de 20e eeuw bij Manuel de Falla en Joaquin Turina.

Spaanse Passie neemt u mee op reis langs de hoogtepunten van de Spaanse muziektraditie. Kom luisteren naar deze unieke samensmelting van Spaanse klanken en barokke elegantie.

Praktische informatie:

Wanneer? Zaterdag 23 november 2024 om 20.00 uur
Waar? Amstelkerk, Amtserdam
Reserveren? Tickets en info via combattimento.nl/spaanse-passie

Programma:

Luigi Boccherini (1743-1806)
Strijkkwartet in C-groot, op 32/4 (G 204)
Gebroeders Pla (1720/28-1762/73)
Triosonate II in d-klein
Domenico Scarlatti (1685-1757)
2 Sonates voor clavecimbel in A-groot (K. 208 en 212)
Francisco Correa de Arauxo 1584-1654
Tiento en modo de canción (arr. v. strijkers en bc)
— pauze—
Antonio Soler (1729-1783)
Quintetto VI in a-klein, voor strijkers en clavecimbel
Manuel de Falla (1876-1946)
Homenaje (arr. voor clavecimbel)
Joaquin Turina (1882-1949)
Serenata op. 87, voor strijkkwartet
Antonio Soler (1729-1783)
Fandango (arr. voor strijkers en clavecimbel)

Categorieën
Archief

Congres Levende Talen 2024: Begrijpen en begrepen worden – Talen in samenhang

Op vrijdag 8 november 2024 vindt het jaarlijks Levende Talen Congres plaats bij de Buitensociëteit in Zwolle met deze keer als thema: “Begrijpen en begrepen worden – Talen in samenhang”. Dit uitgebreide congres van 9.00 tot 16.00 uur bestaat uit een keynote van Gert Rijlaarsdam waarin hij ingaat op een samenhangend leerplan taal en een aanbod van maar liefst 60 workshops. Die laatste vinden in drie ronden plaats: workshopronde A duurt van 11.00 – 12.00 uur, ronde B van 13.00 – 14.00 uur en ronde C van 14.15 uur – 15.15 uur. Iedere participant kan aan drie workshops deelnemen.

Bekijk het volledige programma via congres.levendetalen.nl. Inschrijven kan nog tot 28 oktober.

Categorieën
Archief Onderwijs

Jornada de formación profesores ELE – 8 november

Op vrijdag 8 november van 16.00-19.00 uur organiseert het Instituto Cervantes te Utrecht samen met het Spaans Ministerie van Onderwijs in Nederland en met medewerking van AIL Español een trainingdag voor docenten Spaans als vreemde taal (ELE).

Programma

16:00-16:15 |Openingstoespraken door de academisch coördinator van het Instituto Cervantes in Nederland, Alberto Madrona, en de Technisch Adviseur voor Onderwijs, Susana Pérez.

16:15-17:15 | Workshop 1: Las tecnologías y el uso de las redes sociales en la enseñanza de ELE (Ana Muñoz)

In de workshop leer je hoe je digitale hulpmiddelen en sociale netwerken kunt integreren in ELE-lessen. We presenteren een verscheidenheid aan digitale tools en sociale netwerken: van WhatsApp om de communicatie tussen studenten en docenten te vergemakkelijken, tot YouTube om toegang te krijgen tot audiovisuele bronnen, tot Jeopardy om interactieve en motiverende spellen te maken, en zelfs Instagram om creativiteit en culturele uitwisseling te bevorderen.

17:15-17:30 | Pauze

17:30-18:30 | Workshop 2: Cómo crear entornos favorables de aprendizaje para la enseñanza de ELE (Ana Muñoz)

Het creëren van een gunstige omgeving in de ELE-klas is essentieel om het leren te vergemakkelijken en de motivatie van leerlingen te bevorderen. Van de verschillende factoren waaruit een ondersteunende omgeving bestaat, is de rol van de leerkracht de belangrijkste bij het creëren en onderhouden ervan. Het doel van de leerkracht is om een omgeving te creëren die kenmerkend inclusief is, waar alle leerlingen zich gewaardeerd voelen en zich veilig voelen om zich uit te drukken tijdens het onderwijsleerproces.

18:30-18:45 | Presentatie AIL Español

18:45-19:00 | Trekking en afsluiter

Aanmelden is verplicht en kan gratis via dit formulier. Meer informatie op cervantes.nl

Categorieën
Archief

Workshop stop-motion: “Derechos Animados”

Op dinsdag 15 oktober organiseert het Instituto Cervantes te Utrecht van 10.30 tot 13.30 de workshop “Derechos Animados” (Geanimeerde Rechten), die wordt gegeven door Emilio Martí López. Tijdens deze workshop worden animatietekeningen en de stop-motion-techniek gebruikt als bemiddelende elementen om te leren over het ontstaan en de geschiedenis van mensenrechten en om reflecties te delen over het belang, de toepassing en de reikwijdte ervan in verschillende tijden en op verschillende plaatsen.

De deelnemers zullen leren hoe een animatiefilm ideeën en emoties kan overbrengen en produceren in groep een kleine animatieclip en leren een stop motion film te plannen. Het resultaat van de workshop zal bestaan uit een of meerdere audiovisuele stukken die in groep worden gemaakt en die tot stand zijn gekomen na het leren van de noodzakelijke stappen voor filmproductie (script, storyboard, productie en geluid), rekening houdend met het belang van het thema en effectieve communicatie in gezamenlijke artistieke creatie.

Meer info en reserveren kan via cervantes.nl

Categorieën
Archief

Festival Gitaar aan de Sluis

Bij de derde editie van Festival Gitaar aan de Sluis wordt er teruggegrepen naar de kern, de oorsprong, de roots van de klassieke gitaar: Spanje! Het festival biedt zes geweldige concerten en het publiek kan ook deelnemen aan drie gratis gitaarworkshops. Er zijn activiteiten die een breed publiek aantrekken. Zoals de kinderconcerten, workshops voor absolute beginners, workshops voor gevorderden (flamenco workshop en ensemble workshop) en natuurlijk de expositie van gitaarbouwers met verschillende soorten Spaanse gitaren. Een concert met flamencomuziek kan uiteraard niet ontbreken.

Uniek op deze editie is de flamenco familievoorstelling I AM (E)MOTION, waarbij het publiek samen met danseres Jessica Achten en flamencogitarist Tijn van der Sanden op zoek gaat naar klanken en ritmes. Speciaal is dit jaar de kick-off voor een vervolgtraject voor amateurgitaristen uit de buurt. De wil is het opzetten van het Leidschendam-Voorburg Gitaar Ensemble waarin we toewerken naar een concert op de volgende editie. Twee legendarische gitaar maestro’s zullen het slotconcert van Gitaar aan de Sluis 2024 verzorgen; Pavel Steidl en Zoran Dukic zijn de crème de la crème van de klassieke gitaarwereld. Maestro Pavel Steidl speelt op historische instrumenten uit de tijd van Fernando Sor (1778-1839). Maestro Zoran Dukic speelt stukken uit het romantische Spaanse gitaar repertoire van de 19e eeuw. Uniek in Leidschendam delen deze twee gitaarlegendes het podium en treden samen op als duo met een unieke muzikale ontmoeting waarin hun muzikaliteit en virtuositeit samenkomen.

Publiek van jong tot oud, liefhebbers en kenners, amateurs en professionals en semi-professionals ontmoeten elkaar op het festival, wisselen kennis en inspiratie uit. Omlijst met Spaanse gitaarmuziek van Renaissance tot nu zal dit een warm festival worden om niet snel te vergeten.

Bekijk het volledige programma op de website van Gitaar aan de Sluis

Categorieën
Archief

Spinoza Conferentie 2024: “El siglo de Galdós”

Op donderdag 14 november gaat de jaarlijkse Spinoza Conferentie weer door in Leiden. De Spinoza Conferentie 2024 wordt gegeven door de Spaanse romanschrijver Ignacio Martínez de Pisón. Hij is een van de meest gerespecteerde stemmen van het Hispaanse prosa van onze tijd. Hij wordt door velen gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van realistische Spaanse literatuur.

De Spinoza Conferentie is een jaarlijkse Spaanstalige conferentie die gegeven wordt door een belangrijk figuur uit de Hispaanse letteren. De conferentie wordt sinds 2005 georganiseerd door het Minsiterie van Cultuur van de Spaanse ambassade in Den Haag en het Instituto Cervantes Utrecht. Deze keer zal de conferentie plaatsvinden op de Den Haag campus van Leiden Universiteit, de stad waar de Nederlandse filosoof van Sefardische afkomst in 1677 overleed en waar het evenment voor het eerst zal plaatsvinden. 

Ignacio Martínez de Pisón (Zaragoza, 1960) is de auteur van meer dan vijfiten boeken, waaronder de romans Carreteras secundarias (1996); El tiempo de las mujeres (2003), Dientes de leche (2008), winnaar van de Premio San Clemente en de Premio Giuseppe Acerbi; El día de mañana (2011), waarvoor hij de Premio de la Crítica, de Premio Ciutat de Barcelona en de Premio de las Letras Aragonesas ontving; La buena reputación (2014), Premio Nacional de Narrativa en Premio Cálamo al Libro del Año; Derecho natural (2017); Fin de temporada (2020) en Castillos de fuego (2023). Hij publiceerde ook de essays Enterrar a los muertos (2005), dat de Rodolfo Walsh- en de Dulce Chacón-prijs won en unaniem geprezen werd door critici uit verschillende Europese landen. En Filek. El estafador que engaña a Franco (2018), de verhalenbundel Aeropuerto de Funchal (2009) en, zijn meest recente werk, zijn memoires Ropa de casa (2024). Zijn werk is vertaald in een dozijn talen, waaronder het Nederlands. 

Praktische info:
Het evenement is in het Spaans met Engelse en Nederlandse vertaling.
Het congres is gratis, reserveren is verplicht en kan via deze link. Meer info kunt u vinden op de website van Instituto Cervantes Utrecht: www.cervantes.nl

Categorieën
Archief

Boekpresentatie: Nederlandse vertaling ‘Bad Habits’ van Alana S. Portero

Op maandag 30 september bezoekt Alana S. Portero De Balie te Amsterdam ter ere van de vertaling van haar debutroman: Bad Habits (Nederlandse vertaling bij Meridiaan Uitgevers: Slechte gewoontes). Bad Habit gaat over een naamloze tiener in de jaren ’80 en ’90 van San Blas, Madrid, waar ze in armoede opgroeit en als transgender vrouw haar plek in de samenleving zoekt. De roman stond in Spanje zeven weken lang in de bestseller lijst. Samen met Portero, Lara Billie Rense en Valentijn Hoogenkamp gaan we in gesprek over hoe een leven zonder labels eruit kan zien.

Tijdens de avond spreekt Portero over haar werk met mensen die iets van zichzelf hebben herkend in haar boek, en met andere schrijvers en kunstenaars over het verweven van fictie met sociale kwesties en identiteit.


Alana S. Portero (1978, Madrid) studeerde Middeleeuwse Studies aan de Universidad Autónoma de Madrid. Ze is schrijfster, toneelschrijfster, regisseuse en medeoprichtster van het theatergezelschap Striga; afkomstig uit de arbeidersklasse, schrijft Alana vanuit het perspectief van een transvrouw voor verschillende publicaties zoals Agente provocador, Eldiario.es, S Moda en Vogue.

PRAKTISCHE INFO
Waneer: Maandag 30 september, 20.00 uur
Waar: De Balie. Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Toegang: Tickets en meer info zijn te verkrijgen via de website van De Balie.

Categorieën
Archief

Boekpresentatie “Ofelia” van Blanca Cano

Vandaag vindt de eerste bijeenkomst van de nieuwe activiteitenreeks van de bibliotheek van Instituto Cervantes plaats: Eerste Pagina’s. Een reeks bijeenkomsten die beginnende schrijvers de kans geeft om hun werk voor te stellen en hun ervaringen te delen. Voor de lezers is een unieke kans om met de auteurs in gesprek te gaan en uit eerste hand horen hoe een boek tot stand komt. 

De eerste bijeenkomst staat in het teken van Ofelia van de Mexicaanse schrijfster Blanca Cano. Het boek vertelt het verhaal van een jonge Mexicaanse vrouw, Ofelia, dat ze verweeft met de verhalen van andere personage’s. “Een roman die spreekt over de moed en veerkracht van een ras van vrouwen die, waar ze ook besluiten zich te vestigen, zullen floreren, ongeacht wat ze tegen zich krijgen, hoe moeilijk de taak ook lijkt”. 

Blanca Cano is docent en schrijfster. Ze studeerde Hispanische Letteren aan de Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) y ze behaalde een master in Hispanische filologie en een educatieve master aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is docent aan de Hogeschool van Rotterdam. Samen met Martha Faë heeft ze uitgegeven bij Literatura Juvenil Contemporánea en España, ook heeft ze verschillende korte verhalen in Nederland uitgebracht. Ofelia is haar eerste roman en is uit sinds maart van dit jaar.

Praktische info

Wanneer: Vrijdag 27/09/2024 om 18.00 uur
Waar: Instituto Cervantes, Domplein 3 3512JC Utrecht
Vrije toegang mits reservering: bibutr@cervantes.es

Categorieën
Archief

Concert: Telemann, fandango en tango met Isabelle van Keulen


Stervioliste Isabelle van Keulen en Combattimento brengen een vurig programma met vijf concerten van Telemann, afgewisseld met tango’s en fandango’s uit de 19e, 20e en 21e eeuw op 4 oktober in de Amstelkerk in Amsterdam.

Het hart van dit programma wordt gevormd door vijf bijzondere en gevarieerde concerti van Georg Philipp Telemann. Geniet van twee vioolconcerten, waaronder een dat het liefdesspel tussen twee kikkers illustreert, een hoboconcert, een concert voor twee altviolen en een speciaal gereconstrueerd dubbelconcert voor viool en hobo. Tussendoor hoor je de beste tango’s en fandango’s uit de muziekgeschiedenis van Schulhof, Gluck, Sarasate, Boccherini én 21e eeuwse violist en componist Laure Chan.

Isabelle van Keulen speelde eerder met toporkesten in Europa en de Verenigde Staten en werkte samen met dirigenten als Riccardo Chailly, Sir Colin Davis en Valery Gergiev. Ze was te zien als jurylid in tv-programma Maestro, nu brengt ze haar virtuoze spel en vurige energie naar het podium op viool én altviool. Samen met Combattimento levert ze een unieke en betoverende kijk op (barok-) muziek, die je simpelweg niet stil laat zitten. Bereid je voor op een avond vol opzwepende ritmes en muzikaal vuurwerk!

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Wanneer? Vrijdag 4 oktober 2024
Waar? Amstelkerk – Amstelveld 10, 1017 JD Amsterdam

Tickets via www.klassiekemuziek.nl

Meer informatie via de website van Combattimento.

Categorieën
Archief

Het is zover: Morgen is de conferentie van Platform Spaans

Het moment is daar, morgen om 13.00 uur in de OBA Oosterdok Theater in Amsterdam houden we de conferentie Platform Spaans over de economische waarde van het Spaans in de wereld met de conferentie van Dr. David Fernández Vítorez. Lees hieronder meer in het Engels over zijn presentatie.

Perspectives and Challenges of Spanish in the Global Context

In this lecture, we will explore the current status and future prospects of Spanish worldwide. What makes Spanish such a strong international language? How can we expand its use beyond native speakers? We will analyze the impact of English as a global lingua franca and the challenges and opportunities this presents for Spanish. Additionally, we will examine the roles that countries like the United States and Brazil will play in the growth of Spanish over the coming decades. From perspectives such as demographics, economics, and international relations, we will address key areas for promoting Spanish and discuss the most effective strategies for ensuring its expansion. If you’re interested in the future of Spanish in a globalized world, don’t miss this opportunity!

Wees welgekomen morgen, het hele programma is in het Engels en in het Nederlands en tijdens de koffiepauze is er de gelegenheid om te netwerken. Bekijk het hele programma hieronder:

PROGRAMMA:

13:00 – Welkom
13:15 – Conferentie: ‘De economische waarde van het Spaans in de wereld’ door dr. David Fernández Vítores, Universiteit van Alcalá (Spanje)
14:00 – Discussie en vragenronde
14:15 – Koffiepauze
15:00- Presentatie: Vernieuwingen in het moderne vreemdetalenonderwijs in Nederland, met bijdragen van:

  • Ministerie van Onderwijs
  • SLO
  • Nuffic

15:30 – Rondetafelgesprek: ‘Successen en uitdagingen in het onderwijs van het Spaans in Nederland’ met schooldirecteuren uit het voortgezet onderwijs
16:30 – Vragenronde
17:00 – Afsluiting

Tot morgen!