Categorieën
Archief

Spinozaconferentie – lezing door Manuel Rivas

De Spinozaconferentie is inmiddels een van de grootste en belangrijkste Spaanstalige conferenties die in Nederland wordt gehouden. De eerste werd in 2005 georganiseerd op initiatief van de Culturele afdeling van de Ambassade van Spanje in Den Haag, de Universiteit van Amsterdam en het Instituto Cervantes Utrecht, en keert sindsdien jaarlijks terug. 

Dit jaar wordt deze geweldige lezing gegeven door de Galicische schrijver en journalist Manuel Rivas (A Coruña, 1957), afgestudeerd in de Informatiewetenschappen aan de Complutense Universiteit van Madrid en auteur van poëzie, verhalen en essays. Rivas werkte al op zeer jonge leeftijd als journalist bij verschillende kranten zoals El Ideal Gallego, La Voz de Galicia en El País. Daarnaast was hij ook plaatsvervangend directeur van Diario 16 in Galicië en is hij een van de oprichters van Greenpeace Spanje en Nunca Máis

Zijn belangrijkste werken zijn El lápiz del carpintero en ¿Qué me quieres amor?, waarvoor hij in 1996 de Spaanse Nationale Boekenpijs ontving. Verschillende van zijn romans zijn succesvol voor de bioscoop verfilmd, zoals de twee hierboven genoemde titels, en bovendien vormde een van zijn verhalen, Vivir sin permiso , de basis voor een televisieserie met dezelfde naam.

De Spinozaconferentie vindt dit jaar plaats op 15 november van 19:00 tot 20:30. Toegang tot de lezing is gratis. Voor meer informatie en om een plek te reserveren, klik hier.

Bron: Instituto Cervantes

Categorieën
Archief

Congres: Spain Today. Dialogues on Crisis, Recovery and Populism

In opdracht van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert het Departement Spaanse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht op aanstaande vrijdag 21 oktober 2022 de internationale conferentie ‘Spain Today’.

Tijdens deze conferentie zullen verschillende deskundigen debatteren over Nederlands-Spaanse standpunten: over de crisis, het economisch herstel en de politieke veranderingen in Europa.

De voertaal van deze conferentie is Engels. Voor meer informatie en om aan te melden, klik hier.

Bron: Universiteit Utrecht

Categorieën
Archief

Interview: Ontmoeting met María Dueñas

Bijna zes jaar na haar laatste bezoek komt de Spaanse schrijfster María Dueñas op 28 oktober opnieuw naar Nederland om in het Instituto Cervantes in Utrecht te praten over haar laatste roman Sira. Het boek werd onlangs in het Nederlands vertaald en gepubliceerd door uitgeverij Wereldbibliotheek. 

Dueñas is een van de weinige Spaanse auteurs wier gehele oeuvre in het Nederlands is vertaald, dat goed weergeeft hoe groot de populariteit van deze schrijfster uit La Mancha in Nederland is, en hoeveel lezers haar in haar schrijfcarrière volgen.

Voor meer informatie over het interview en om te reserveren, klik hier.

Categorieën
Archief

Amsterdam Spanish Film Festival – Educatie programma

Elk jaar biedt het Amsterdam Spanish Film Festival een educatie programma aan aan scholen met als doel de leerlingen kennis te laten maken met de taal en de culturen van dit gebied. ASFF biedt deze selectie aan voor leerlingen van de basisschool tot de middelbare school.

De evenementen binnen het educatie programma vinden plaats op 28 en 30 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143), van 10:00 tot 13:00u, voor de kosten van 5 euro per dag (u kunt hiervoor gebruik maken van de CJP cultuurkaart). Beide dagen wordt er een film vertoond gevolgd door een educatieve activiteit. Deze activiteit wordt geleid door docenten Spaans en is zowel bedoeld om de thema’s van de film te begrijpen als om het taalbegrip van de leerlingen te vergroten.

Op 28 september wordt voor middelbare scholen, de film LIBERTAD (Clara Roquet, 2022) vertoond. Op 30 september wordt de film YULI (Iciar Bollain, 2018) vertoond voor basisscholen. Voor meer informatie, klik hier.

Voor meer informatie over het kernprogramma van het festival (5-9 oktober), kijk op de site van het ASFF of bekijk deze brochure.

Categorieën
Archief

Schrijvers in de eerste persoon: Irene Vallejo

De schrijfster Irene Vallejo bezoekt volgende week de OBA en het Instituto Cervantes, in het kader van de reeks ontmoetingen met schrijvers “Schrijvers in de eerste persoon”, waaraan auteurs als Manuel Vilas, Sara Mesa en Katixa Agirre al hebben deelgenomen.

Haar roman “El infinito en un junco”, in Nederland verschenen onder de naam “Papyrus” bij uitgeverij Meulenhoff, is zeer goed ontvangen door literaire critici en lezers. De auteur zal worden geïnterviewd door professor Hub Hermans en ook de vertaler van de roman in het Nederlands, Adri Boon, zal aanwezig zijn.

Het evenement vindt plaats in Amsterdam op 22 september en in het Cervantes Instituut in Utrecht op 23 september. Taal: Spaans met simultaanvertaling in het Nederlands.

Voor meer informatie en om in te schrijven klik hier.

Bron: Instituto Cervantes

Categorieën
Archief

La Cueva de las Lobas

Op 23 september van 16.30 tot 18.00 uur wordt een digitale bijeenkomst aangeboden onder de naam “La Cueva de las Lobas”. Het gaat over een digitale ontmoeting waarbij deelnemers Spaanstalige gedichten, liedjes of muziek met de groep delen. In de groep worden de teksten/liedjes besproken en vaak wordt er iets verteld over de auteur, de stijl, waarom de tekst speciaal is, enz. Mocht iemand meedoen in het Nederlands, dan kan het ook, maar de besproken teksten/liedjes zijn in het Spaans geschreven.

Alle teksten of liedjes gaan deze keer over het onderwerp: Einde van de zomer (Fin del verano) of het onderwerp Jezelf opnieuw uitvinden (Reinventarse). 

Iedereen die voor het eerst meedoet hoeft niet per se een tekst voor te lezen. In La Cueva de las Lobas is niemand verplicht om gedichten/liedjes/muziek in te sturen, maar alle bijdragen worden op prijs gesteld!

De online vergadering is in ZOOM en gratis voor alle deelnemers.
https://us06web.zoom.us/j/82647270579?pwd=QUw3d3drTDNDOW9aZlFTaTdkMGsvUT09

Nodig andere geïnteresseerden uit om deel te nemen. 

Bron: Spaans Levende Talen

Categorieën
Archief

Film en boekpresentatie met de Mexicaanse auteur en scenarioschrijver Guillermo Arriaga

Meridiaan Uitgevers, Java Bookshop, Cinema Literair, Instituto Cervantes en de OBA organiseren op zondag 18 september de feestelijke presentatie van de nieuwste roman van Guillermo Arriaga, ‘Het vuur redden’ (Meridiaan, 2022) in de OBA Oosterdok. Zijn vorige boek ‘De ontembare’ werd voor Nederlandse lezers de kennismaking met het werk van Arriaga nadat het in 2019 Boek van de maand bij DWDD was.   

Arriaga is auteur, scenarioschrijver, regisseur en producer. Voorafgaand aan de boekpresentatie wordt van 14:00-16:30 uur de film Babel vertoond. Arriaga schreef hiervoor het scenario. Na een korte pauze volgt de boekpresentatie om 16:45 uur. Gawie Keyser zal hem van 16:45-17:15 uur interviewen over zijn werk, zijn nieuwste boek ‘Het vuur redden’ en natuurlijk ook over zijn films. Na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend, is Uitgeverij Meulenhoff aanwezig en zal Guillermo Arriaga signeren. De voertaal is Engels.   

Beide onderdelen zijn gratis bij te wonen, graag wel even aanmelden via deze link

Bron: oba.nl

Categorieën
Archief

Eervolle vermeldingen examenleerlingen Spaans – Artikel Mosaico

Ook dit jaar komen leerlingen in het voortgezet onderwijs die een 8,5 of hoger halen op het Centraal Eindexamen Spaans in aanmerking voor een oorkonde voor hun uitmuntende prestatie. Deze wordt uitgereikt door de Consejería de Educación van de Spaanse ambassade in Nederland, in samenwerking met Levende Talen en VDSN.

De uiterste datum voor de aanvraag is aanstaande 30 juni 2022. U kunt de eervolle vermelding voor uw leerlingen aanvragen door op de volgende link te klikken. Meer informatie vindt u op de website van de Consejería de Educación.

Lees hier het artikel geschreven door Belén Roza González in Mosaico waarin wordt verteld over de positieve ontwikkeling van het aantal vermeldingen voor leerlingen uit het secundair onderwijs met uitstekende cijfers voor Spaans. Ook dit jaar zal het record weer verbroken worden.

Categorieën
Archief

Ontmoetingen met schrijvers: Sara Mesa

Binnen de serie genaamd “De schrijver als hoofdpersoon”, georganiseerd door het Instituto Cervantes, zal de vierde ontmoeting zijn met de Sevillaanse schrijfster Sara Mesa. Zij zal worden geïnterviewd door literair criticus Ger Groot, in het gezelschap van Nadia Ramer, de Nederlandse vertaalster van haar werk.

De ontmoeting vindt plaats op aanstaande dinsdag 21 juni om 19.30u in de OBA in Amsterdam. Het interview zal in het Spaans zijn met simultaan vertaling in het Nederlands. Meer informatie, de (gratis maar noodzakelijke) inschrijflink en de livestream vind je hier!

Categorieën
Archief

Scholingsdag voor leerkrachten Spaans

Aanstaande vrijdag 17 juni zal de volgende scholingsdag voor leerkrachten in het ELE plaatsvinden in Amsterdam, gezamenlijk georganiseerd door de Consejería de Educación en het Instituto Cervantes.

De sessie omvat twee interessante workshops door deskundige docenten in het hoger onderwijs uit de regio Castilla y León.

  • Datum: 17 juni, van 16.00 tot 19.00 uur.
  • Plaats: OBA forum – Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Meer informatie, het programma en de inschrijf link vind je hier.