Categorieën
Archief Onderwijs

Vakbijeenkomst MVT – Burgerschap in de literatuurles

Kan aandacht voor burgerschap bij de moderne vreemde talen ook een plaats krijgen in de literatuurles? Ja! Literatuur biedt de mogelijkheid om leerlingen mee te nemen naar een andere wereld en de ruimte om met een andere blik om zich heen te kijken. Tijdens deze bijeenkomst wordt er dieper ingegaan op dit onderwerp.  

Esther Schat (UL), vakdidactica en docente Spaans, geeft aan de hand van haar vakdidactisch onderzoek handvatten die helpen bij het bevorderen van de interculturele en literaire competentie bij leerlingen. Na dit gezamenlijke deel is er een korte pauze met een hapje en een drankje.  

Vervolgens wordt er opgesplitst per taal en worden de vooraf gelezen literaire werken die bruikbaar zijn in de klas en aansluiten bij verschillende burgerschapsthema’s uitgebreid besproken. Dit deel wordt gepresenteerd door promovendi en docenten letterkunde van verschillende universiteiten. Aansluitend is er een moment om lesideeën uit te wisselen waarin de besproken werken centraal staan.

Het programma:

15:30-16:00: Inloop (REC E0.09)

16:00-17:00: Esther Schat (REC E0.09)

17:00-18:00: Pauze met avondmaaltijd (REC E0.09)

18:00-19:30: Taalspecifiek & Lesideeën

  • Duits (REC E1.50)
  • Engels (REC E1.51)
  • Frans (REC E0.14)
  • Spaans (REC E0.15)

Meer informatie:

Wanneer? Woensdag 7 juni 2023, van 15:30 tot 19:30 uur.
Waar? Roeterseilandcampus (Universiteit Amsterdam)


Doelgroep: Docenten en leraren in opleiding (Duits, Engels, Frans en Spaans)
Aanbieder: AlfaGammapartners, vaksteunpunt Moderne Vreemde Talen
Toegang: gratis

Na inschrijving stuurt men een mail met informatie over het verkrijgen van de te lezen werken. Schrijf je zo snel mogelijk in en geef duidelijk aan voor welke taal je wenst deel te nemen. Inschrijven kan via deze link.