Categorieën
Evenementen Onderwijs

Landelijke LIO-dag MVT 2025

Op maandag 31 maart organiseert Meesterschap Moderne Vreemde Talen in samenwerking met de Nederlandse Universitaire lerarenopleiding de Landelijke LIO-dag MVT 2025 in het Science Park te Utrecht. De LIO-dagen zijn hét moment om vakgenoten van andere universiteiten te ontmoeten en samen inspiratie op te doen over het onderwijs van morgen. Dit jaar staat de LIO-dag in het teken van de vakvernieuwing en wordt er uitgebreid aandacht besteed aan nieuwe vakinhouden zoals taal- en cultuurbewustzijn.

Het volledige programma raadplegen en inschrijven kan via de website van Meesterschap Moderne Vreemde Talen.

Categorieën
Evenementen Onderwijs

Jaarlijkse trainingsdag VDSN

Dit jaar organiseert VDSN haar jaarlijkse trainingsdag op zaterdag 29 maart in samenwerking met FEDELE (federación Española de Escuelas de Español como Lengua Extranjera), die twee plenaire seminaries zullen geven en meer zullen vertellen over hun trainingen over Spaans als vreemde taal onderwijzen.

Dit jaar zullen er veel prijzen voor studiereizen worden weggegeven.

Inschrijven kan tot en met 19 maart via dit formulier.

Categorieën
Onderwijs

Certamen profielwerkstuk Spaans 2024-2025

Elk schooljaar reikt de sectie Spaans van de Vereniging van Leraren Moderne Talen Levende Talen, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs in België, Nederland en Luxemburg, prijzen uit voor het beste schoolonderzoek met betrekking tot Spaans. Dit jaar is de deadline 28 maart.

Criteria voor deelname

  • Onderzoekspapers kunnen in het Spaans of Nederlands geschreven zijn.
  • Het onderwerp moet gerelateerd zijn aan Spanje of een Spaanstalig land in Amerika.
  • Alle leerlingen van 5e havo en 6e vwo kunnen meedoen, ongeacht het profiel dat ze hebben gestudeerd.
  • Deelname kan individueel of in groepjes.
  • De werkstukken moeten zijn afgerond in hetzelfde schooljaar waarin ze worden gepresenteerd.

Daarnaast wordt rekening gehouden met de volgende aspecten:

  • De kwaliteit en originaliteit van het gekozen onderwerp.
  • De inhoud en diepgang van de analyse van het onderwerp.
  • De kwaliteit van de argumentatie en conclusies in relatie tot de onderzoeksvraag.
  • De structuur en presentatie van het rapport.

Evaluatie en prijzen

  • Inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit docenten uit het voortgezet onderwijs en een universitair docent.
  • Er worden eerste en tweede prijzen uitgereikt voor het beste havo-werkstuk en eerste en tweede prijzen voor het beste vwo-werkstuk.
  • Als de winnende inzending door meerdere leerlingen wordt gemaakt, wordt de prijs tussen hen gedeeld.
  • De prijzen worden voor de zomer van 2025 uitgereikt.

Inzendingen

Inzendingen kunnen gestuurd worden naar spaans@levendetalen.nl o.v.v. Profielwerkstuk 2024-2025.
Deadline: 28 maart 2025.

Categorieën
Onderwijs

Actualisatie examenprogramma’s: vo-scholen gezocht voor beproeven examenprogramma’s

Werk mee aan een actueel curriculum voor de bovenbouw vmbo, havo en vwo. Meld je school aan voor het beproeven van concept-examenprogramma’s in schooljaar 2025-2026. Aanmelding voor de subsidieregeling loopt van 3 februari tot en met 28 februari 2025.

SLO is op zoek naar scholen die voor de verschillende vakken en schoolsoorten/leerwegen mee willen doen aan het beproeven van deze conceptexamenprogramma’s in de klas en in de school.

Scholen die zich aanmelden voor deze try-out onderzoeken in schooljaar 2025-2026 met hun leerlingen, leraren en schoolleiders in hoeverre de conceptexamenprogramma’s – en voor vakken met een centraal examen de conceptsyllabi – bruikbaar en uitvoerbaar zijn. Meedoen aan de try-out doe je als school voor één, twee of maximaal drie vakken per schoolsoort/leerweg, met in elk geval een schoolleider, twee leraren van het betreffende vak en ten minste twee klassen (voor een aantal vakken gelden hierop uitzonderingen).

Doe jij met jouw collega’s mee in schooljaar 2025-2026? Lees meer over welke vakken worden beproefd, wat er van je school verwacht wordt, wat het je oplevert en hoe je je aanmeldt via:

actualisatie-examenprogrammas.nl/fase-van-beproeven-2025

Categorieën
Onderwijs

Integratie van AI in de les Spaans

Het tijdschrift Doblele over Spaans als vreemde taal in het onderwijs heeft onlangs een themanummer uitgebracht over de integratie van AI in het onderwijs van Spaans als vreende taal. Het dossier bevat verschillende artikelen geschreven door docenten en onderzoekers over de toepassingen van artificiële intelligentie in de lessen Spaans.

Het volledige nummer en de individuele artikelen zijn vrij toegankelijk via de website van Doblele.

Categorieën
Onderwijs Voortgezet onderwijs

Examentraining Spaans CPS

Leerlingen voorbereiden op examen Spaans

Spaans is een eindexamenvak, maar niet op elke school. Leerlingen starten op verschillende momenten met Spaans. Welke lesstof je wanneer aanbiedt, is ook niet zo duidelijk als bij andere moderne vreemde talen. Verder zijn er geen examenbundels te koop. Als docent kun je daarom best een beetje hulp gebruiken bij de voorbereiding van je leerlingen op het examen: waar werk je met je examenleerlingen naartoe? Hoe bied je effectieve lessen? Hoe zijn de examens Spaans ingericht? Allemaal vragen waarop je in deze training antwoord krijgt.

Tijdens de trainingsdag krijg je theorie en strategieën waarmee je effectieve lessen ontwerpt. Je leert aansprekende werkvormen in te zetten en krijgt duidelijkheid over de inhoud en opbouw van de examens. Daardoor hoef je dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Tijdens en na de training kun je bovendien gebruikmaken van onze online omgeving waar je informatie vindt over activerende werkvormen, stappenplannen en meer. Alle theorie, strategieën en werkvormen kun je ook gebruiken voor de voorbereiding van leerlingen op het schoolexamen van Spaans Elementair. 

Vakvernieuwing Spaans

Ook krijg je in deze training informatie over de vakvernieuwing van de moderne vreemde talen en wat dat betekent voor jouw vak. De vakvernieuwing biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld betere afspraken en meer ruimte voor taal- en cultuurbewustzijn. Tijdens deze training maken we een koppeling tussen jouw huidige praktijksituatie en de nieuwe ontwikkelingen, zodat je je daarop kunt voorbereiden.

Wat leer je?

  • Uitgangspunten van een effectieve examentraining voor het vak Spaans.
  • Verschil tussen leesvaardigheid en toetsvaardigheid.
  • Omgaan met de taligheid van de examens: strategieën bij het begrijpen en beantwoorden van examenvragen en daarbij de inzet van schooltaal.
  • Inzicht in de verschillende soorten toetsvragen en de bijbehorende vraag- en antwoordstructuren.
  • Interpreteren van Wolf-analyse om te kunnen differentiëren binnen de examentraining.
  • Didactische mogelijkheden in om leerlingen doeltreffend voor te bereiden op het eindexamen.
  • Inzicht in de stand van zaken van het vak Spaans: curriculumherziening.
  • Eigen lesontwerp maken.

Voor wie?

Docenten Spaans in het voortgezet onderwijs.

Wanneer en waar?

  • 12 februari 2025, 10.00 – 16.00 uur
  • CPS Amersfoort

Prijs

€ 475,00

Wat vonden anderen van deze training?

  • ‘Fijne praktische werkvormen en tips om in de les uit te proberen!’
  • ‘Veel geleerd over woordbewustzijn in relatie tot het examen.’ 
  • ‘Handig: die strategieën om je leerlingen te helpen!’

Meer informatie via: https://www.cps.nl/academie-detail/3007/examentraining-spaans

Categorieën
Onderwijs

Profielkeuzemiddag: Kies een taal van ONZ

Veel leerlingen in de onderbouw vragen zich af: Wat heb ik eigenlijk aan een talig profiel? en Welke mogelijkheden biedt dat later? Het nut en de kansen van een talig profiel zijn voor hen vaak nog onvoldoende duidelijk. Om leerlingen te helpen bij deze belangrijke keuze, organiseert het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (ONZ) in samenwerking met de Universiteit Leiden op dinsdag 21 januari vanaf 12.00 uur voor de tweede keer de Profielkeuzemiddag: Kies een Taal! Als docent kun jij hieraan bijdragen door leerlingen te inspireren en te informeren over de waarde van taal in hun toekomstige studie- en beroepskeuzes.

Tijdens de Profielkeuzemiddag krijgen leerlingen uit 3 VWO de kans om in aanraking te komen met de verschillende taal- en cultuurstudies die de Universiteit Leiden rijk is, zowel op het gebied van de schooltalen en klassieke talen, maar ook andere talen zoals Spaans. Leerlingen ontdekken hoe leuk, veelzijdig, en uitdagend het is om een taal te studeren.

Aan de hand van proefcolleges door vakdocenten van de Faculteit Geesteswetenschappen en speeddates met studenten krijgen de leerlingen een eerste indruk van wat het betekent om taal en cultuur te (be)studeren. Aan het einde van de middag hebben de leerlingen dan ook inzicht verworven in het belang en de mogelijkheden van een taal- en cultuurstudie.

Docenten kunnen zich uiterlijk 10 januari met een groep van maximaal 15 leerlingen (met een maximum van 2 groepen per school).

Bekijk het volledige programma en meld je aan via de website van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland

Categorieën
Archief Onderwijs

Jornada de formación profesores ELE – 8 november

Op vrijdag 8 november van 16.00-19.00 uur organiseert het Instituto Cervantes te Utrecht samen met het Spaans Ministerie van Onderwijs in Nederland en met medewerking van AIL Español een trainingdag voor docenten Spaans als vreemde taal (ELE).

Programma

16:00-16:15 |Openingstoespraken door de academisch coördinator van het Instituto Cervantes in Nederland, Alberto Madrona, en de Technisch Adviseur voor Onderwijs, Susana Pérez.

16:15-17:15 | Workshop 1: Las tecnologías y el uso de las redes sociales en la enseñanza de ELE (Ana Muñoz)

In de workshop leer je hoe je digitale hulpmiddelen en sociale netwerken kunt integreren in ELE-lessen. We presenteren een verscheidenheid aan digitale tools en sociale netwerken: van WhatsApp om de communicatie tussen studenten en docenten te vergemakkelijken, tot YouTube om toegang te krijgen tot audiovisuele bronnen, tot Jeopardy om interactieve en motiverende spellen te maken, en zelfs Instagram om creativiteit en culturele uitwisseling te bevorderen.

17:15-17:30 | Pauze

17:30-18:30 | Workshop 2: Cómo crear entornos favorables de aprendizaje para la enseñanza de ELE (Ana Muñoz)

Het creëren van een gunstige omgeving in de ELE-klas is essentieel om het leren te vergemakkelijken en de motivatie van leerlingen te bevorderen. Van de verschillende factoren waaruit een ondersteunende omgeving bestaat, is de rol van de leerkracht de belangrijkste bij het creëren en onderhouden ervan. Het doel van de leerkracht is om een omgeving te creëren die kenmerkend inclusief is, waar alle leerlingen zich gewaardeerd voelen en zich veilig voelen om zich uit te drukken tijdens het onderwijsleerproces.

18:30-18:45 | Presentatie AIL Español

18:45-19:00 | Trekking en afsluiter

Aanmelden is verplicht en kan gratis via dit formulier. Meer informatie op cervantes.nl

Categorieën
Archief Onderwijs Voortgezet onderwijs

Excellente Generatie Spaans: Officiële erkenning voor scholen die het DELE-examen bieden

Op 5 april 2024 reikt Levende Talen Spaans samen met Instituto Cervantes tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht de eretitel ‘Excellente Generatie’ uit aan scholen die leerlingen de kans bieden deel te nemen aan DELE- examens. Middelbare scholen en mbo’s waar vijf of meer leerlingen in 2023 het DELE-examen behaald hebben*, komen in aanmerking voor het predicaat ‘Excel- lente Generatie’. De scholen ontvangen een plaket, dat gebruikt kan worden om te laten zien dat op de school leerlingen DELE-examens doen. Het bord is gratis voor scholen waar ten minste één docent lid is van Levende Talen Spaans (scholen die geen lid zijn, betalen honderd euro voor het predicaat en het bord).

Volgens Instituto Cervantes zijn er in Nederland zeker veertig scholen die voor het predicaat in aanmerking komen. Ook de resultaten van het recente DELE- examen op 17 november 2023 worden meegerekend voor de erkenning in 2024. Instituto Cervantes zal deze scholen benaderen.

Levende Talen Spaans en het Instituto Cervantes willen met het predicaat scholen erkenning geven voor hun inspanningen voor het onderwijs Spaans. In Frankrijk, Italië en in enkele Duitse deel- staten wordt het DELE-examen bij vrijwel alle scholen aangeboden en maakt Spaans standaard deel uit van het curriculum op middelbare scholen.

Levende Talen Spaans en Instituto Cervantes willen de studie voor het Spaanse DELE- examen bij Nederlandse middelbare scholen ondersteunen.

Het DELE-examen voor jongeren

Het DELE-examen Spaans is vergelijkbaar met een Cambridge Certificate voor Engels, en wordt voor scholieren aangeboden op A1- en A2/B1-niveau. Deze examens zijn speciaal aangepast voor jongeren van twaalf tot achttien jaar. Voor de reguliere A1-, A2- en B1- examens voor volwassenen geldt geen minimum- of maximumleeftijd; zo kunnen studenten die negentien jaar of ouder zijn en bij het mbo studeren, ook een diploma behalen.

De DELE-certificaten zijn officiële diploma’s met een internationaal karakter waarmee leerlingen hun kennis en beheersing van de Spaanse taal aantonen en die namens het Spaanse ministerie van Onderwijs door het Instituto Cervantes worden toegekend. Het DELE-examen wordt erkend als officieel taaltoelatingsexamen voor hbo-studies in Nederland en als instapniveau voor uitwisselingsprogramma’s, stages en bachelorstudies in Spanje en Amerika. CS

Advies nodig?

Levende Talen Spaans biedt advies aan docenten bij de voorbereiding van leerlingen op het DELE-examen. Instituto Cervantes biedt algemene informatiesessiesover het examen. Bij grote aantallen leerlingen kan Instituto Cervantes naar de school toe komen om de examens af te nemen.

Heeft u vragen over hoe uw school deze erkenning kan krijgen, neem dan contact op via spaans@levendetalen.nl

* Hierbij gaat het om leerlingen uit vmbo 4, havo 4, havo 5, vwo 4, vwo 5, vwo 6 met Spaans als eindexamenvak of als keuzevak elementair Spaans, en studenten uit mbo 2, 3 en 4 (alle mbo-varianten).

Categorieën
Archief Onderwijs

Informatiebijeenkomsten vakvernieuwing moderne vreemde talen

Misschien heb je er al over gehoord: binnenkort verandert er van alles voor zeven schoolvakgebieden, ook voor de Moderne Vreemde Talen. En dat is mooi, want het curriculum is in grote lijnen al decennialang hetzelfde en je kunt je zonder meer afvragen of een programma met vier vaardigheden, en sterke focus op lezen, nog wel past bij de huidige tijd.

Waarom is er bijvoorbeeld in de complexe multimediale wereld waarin onze leerlingen opgroeien niet meer ruimte ingebouwd voor cultuur en diepgang in het examenprogramma? Waarom kunnen we het niet nog vaker in al die taallessen met leerlingen hebben over hoe talen eigenlijk in elkaar zitten? En over hoe talen je wereld iedere dag beïnvloeden? Doet een eindexamen leesvaardigheid wel voldoende recht aan de rijkdom, inhoud, en volle breedte van het vak?

Door SLO wordt momenteel landelijk gewerkt aan het actualiseren van kerndoelen en eindexamenprogramma’s.

VVC (Vakvernieuwingscommissie) Eindtermen MVT:
Adviesronde 3: 24 nov – 22 jan ‘24
Adviesronde 4: 28 mrt – 21 mei ‘24

Een vakvernieuwingscommissie bestaande uit docenten, vakexperts en curriculumexperts, is hier in kernteams per vak mee bezig. Daarnaast is er een advieskring die feedback geeft en reflecteert op de producten van de commissie. Levende Talen is onderdeel van deze advieskring, en draagt bij aan het informeren en consulteren van moderne vreemde taaldocenten die voor de klas staan. Levende Talen organiseert samen met verschillende regionale vakdidactische netwerken en lerarenopleidingen landelijk verspreide informatiebijeenkomsten over het proces en huidige stand van zaken.

PROGRAMMA:

Woensdag 22/11/2023 – Amsterdam
16:00 – 17:00
Dalton Spinoza Lyceum, Peter van Anrooystraat 8, 1076 BH

Vrijdag 8/12/2023 – Utrecht
16:00 – 18:30
Algemene Feedbacksessie Adviesronde 3 op het Tussenproduct Eindtermen voor Alle Talen, onder het genot van wat soep en een heerlijk broodje. Wanneer u zich voor deze bijeenkomst aanmeldt, krijgt u vooraf het tussenproduct van de taal waarin u lesgeeft (met een aantal vragen) toegestuurd. Na afloop ontvangt een presentje: het waardevolle boek ‘Handboek Vreemde Talen Didactiek’. Voor het inschrijven specifiek voor het vak Spaans, kijk hier.
Joseph Haydnlaan 2a, 3533 AE Utrecht

Dinsdag 9/1/2024 & donderdag 11/1/2024 – online
19:00 – 20:00 & 16:30 – 17:30
Online feedbackbijeenkomsten specifiek voor Spaans Adviesronde 3, waarin het mogelijk is uw wensen en gedachten te delen.
Wanneer u zich voor deze bijeenkomst aanmeldt, krijgt u vooraf het tussenproduct voor Spaans (met een aantal vragen) toegestuurd en toegang tot een online document binnen een besloten Teams-omgeving, waarin u uw feedback kunt geven.
Na afloop ontvangt u een cadeubon.

OPGELET: Voor het inschrijven op deze sessies, uiterlijk tot 22-12-23, klik hier.

Dit bericht verscheen eerst op de website van Levende Talen.