Categorieën
Congressen en lezingen Evenementen

Lezing: “De rol van Madrid en van tijd en licht in het werk van Antonio López”

Wanneer eind jaren vijftig Madrid als thema opduikt in het werk van Antonio López, dan is dat vooral op de achtergrond. Maar begin jaren zestig treedt Madrid op de voorgrond, en verdwijnt de mens vrijwel uit zijn steeds groter wordende stadsschilderijen. Tegelijkertijd wordt, dat wat aanvankelijk nog magisch realistisch had geleken, welhaast hyperrealistisch. Van afstand bezien lijken de grote, door de stad Madrid geïnspireerde schilderijen fotorealistisch; van dichtbij zie je echter dat de penseelstreken zichtbaar zijn, en dat lang niet alles strak en glad is.

Je kunt op ooghoogte met de schilder meekijken, en zien wat hij heeft waargenomen; en gaan begrijpen waarom tijd, licht en ruimte zo’n belangrijke rol spelen in het werk van Antonio López. Het licht dat je waarneemt is het licht van één bepaald moment op de dag (als bij een foto), maar de ruimte lijkt haast magisch, terwijl ook het kleurenpalet en de opbouw van het schilderij de ingreep van een echte schilder verraden.

Ook op een andere manier worden tijd en licht zichtbaar, namelijk in tal van details die aantonen hoe Madrid de laatste halve eeuw aan het veranderen is (van donker naar licht), en in hoe ook de opvattingen van de schilder veranderen (over het hyperrealisme, over de plaats van de horizon, of het perspectief). Zo zal in deze lezing een reis door de tijd, door Madrid en door het werk van Antonio López worden gemaakt.

Deelnemers:

Hub Hermans, hispanista profesor.

Praktische informatie:

Wanneer? Vrijdag 19 april, 19:00 uur.

Waar? Instituto Cervantes. Domplein 3, Utrecht.

Gratis toegang tot volledige bezetting.

Meer informatie op website van Instituto Cervantes Utrecht.

Bron: Instituto Cervantes