Categorieën
Evenementen

Filmvoorstelling: El sol del membrillo

Ter aanvulling op de tentoonstelling Antonio López, meester van het Spaans realisme in het Drents Museum in Assen, organiseert Instituto Cervantes in Utrecht een reeks activiteiten om de kennis over de Spaanse schilder te verrijken. Het is de eerste solo-expositie van Antonio López in Nederland. Een daarvan is de vertoning van de documentaire El sol del membrillo (Het licht van de kweepeer) van regisseur Víctor Erice, die ons meeneemt in het universum van Antonio López’ schilderkunst. De film die in 1992 op het filmfestival van Cannes werd bekroond met de prestigieuze juryprijs is hier te zien in de 4K gerestaureerde versie.

Synopis
Madrid, herfst 1990. Jaren geleden plantte de schilder Antonio López een kweepeerboom in de tuin van zijn atelier. Hij besluit deze nu te schilderen, precies op het moment dat de vruchten beginnen te rijpen. De film laat de creatieve totstandkoming van het schilderij zien, van technische aspecten tot de gesprekken die de kunstenaar voert met de mensen die zijn atelier bezoeken en registreert de gewaarwordingen en uitdrukkingen van de schilder gedurende het hele proces. Aan het einde van de film vertelt Antonio López over een droom.

Praktische informatie:

Regisseur: Víctor Erice
Duur: 137 min
Genre: Documentaire
Land: Spanje
Originele versie: Spaans
Ondertiteld: Engels

Op maandag 6 mei om 18.30 uur in Instituto Cervantes te Utrecht

Op zondag 12 mei om 15.00 uur in Het Forum in Groningen

Meer info vindt u op de website van Instituto Cervantes.