Categorieën
Archief

Carmelo Rodríguez en Willy Lomana vertellen over hun graphic novel “Gatas” die ze met AI creëerde

Instituto Cervantes Utrecht nodigt Carmelo Rodríguez en Willy Lomana, auteurs van de strip Gatas, de eerste graphic novel in Spanje die volledig met artificiële intelligentie (AI) is getekend, uit als deel van de Europese Nacht van de Literatuur (georganiseerd door EUNIC NL).

Elk jaar brengt dit evenement beroemde schrijvers en talenten uit de Europese literatuur samen. De deelnemende auteurs werken aan een centraal thema en creëren zo ruimte voor debat, verkenning, het begrijpen van verschillen, het erkennen van gelijkenissen en voor een nieuwe visie van «Europeesheid». Dit jaar is het thema dystopie. 

Europa heeft een lange traditie van utopische en dystopische fictie. Als we fantaseren over de toekomst van het huidige Europa, welke richting gaan we dan uit? Hoe beïnvloedt dat de uitdagingen en successen van onze tijd? Moet de literatuur ons waarschuwen, ons een schouderklopje geven of ons inspireren met hoop? In deze editie van de Europese Nacht van de Literatuur 2023 nodigen we schrijvers uit om na te denken over utopie en dystopie. Carmelo Rodríguez en Willy Lomana zijn de Spaanse auteurs die op uitnodiging van het Instituto Cervantes op het evenement aanwezig zullen zijn. 

Hun graphic novel Gatas vertelt een sciencefictionverhaal dat zich afspeelt in een dystopisch Madrid in het jaar 2614, met een groep grootmoeders als hoofdpersonen. Callao, Gran Vía, Lavapiés en Malasaña zijn enkele van de settings die door het boek heen te zien zijn. De illustraties zijn volledig gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, terwijl het script is ontwikkeld door het creatieve team van CYW: “De technologie is nog erg jong en de grootste uitdaging was misschien wel het bereiken van een coherente en lineaire esthetiek in het hele verhaal, waardoor we de personages en locaties kunnen herkennen, terwijl we hetzelfde chromatische bereik en een consistente art direction behouden”, aldus Rodríguez.

Carmelo Rodríguez en Willy Lomana zijn de executive creative directors en medeoprichters van CYW, een reclamebureau gevestigd in Madrid en winnaar van meerdere nationale en internationale prijzen.

INFORMATIE

Wanneer? Vrijdag 2 juni 2023 om 14u00.
Waar? Instituto Cervantes (bibliotheek)- Domplein, 3, 3512 JC Utrecht
Gratis entree tot de volledige capaciteit is bereikt.
Meer info? Ga naar de blog van Instituto Cervantes Utrecht.