Categorieën
Evenementen

Latijns-Amerikaanse barokmuziek van de jezuïetenmissies

Op donderdag 20 juni nodigt het Instituto Cervantes te Utrecht Ensemble suspirium uit voor een bijzonder concert over muziek uit voormalige kolonies.

Ensemble suspirium over het concert

Als gevolg van het kolonialisme had Europese muziek zijn weg gevonden naar Midden- en Zuid Amerika, ook al komen de meeste barokcomponisten in die regio’s niet voor in de muziekgeschiedenisboeken. Stel je een barokke kathedraal voor: witte stenen koepeltorens met open belforten die een façade met pilaren flankeren, met een gerolde gevel tussen de torens en een driehoekige portiek. Voeg nu wat palmbomen aan weerszijden en bergen op de achtergrond toe, en je zou in een van de oude koloniale steden van Latijns-Amerika kunnen zijn, van Mexico-Stad of Bogotá tot aan Lima, Santiago de Chile of Córdoba in het zuiden.
De architectuur van het tijdperk waarin de Spaanse macht en rijkdom op hun hoogtepunt waren, heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de cultuur van het continent, en de laatste jaren zijn we ons meer bewust geworden van de even belangrijke rol die muziek uit dezelfde periode speelde in termen van de verbazingwekkende nalatenschap van de koloniale periode en de invloed van de Europese barokstijl op populaire en traditionele muziek.
Deze muziek heeft een Europese achtergrond, maar is geïnspireerd door de lokale cultuur en ritmes, meer dansend en ritueel dan we misschien zouden verwachten, en soms met teksten in een onbekende inheemse taal zoals het Guarani en het Chiquito. Het is heel anders dan wat we associëren met West-Europese barokmuziek.

Praktische info

Wanneer: donderdag 20/06/2024 om 20.00 u.
Waar: Instituto Cervantes Utrecht
Toegang: vrije toegang tot volledige capaciteit is bereikt

Één reactie op “Latijns-Amerikaanse barokmuziek van de jezuïetenmissies”

Hierbij gaan mijn gedachten terug naar ons bezoek aan San Ignacio in de regio Misiones in Argentinië in april 2009. Ik heb het op video. Die stel ik graag ter beschikking. Vanzelfsprekend speelt het Canisius College in Nijmegen ook een belangrijke rol binnen de Jezuïeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *