Categorieën
Evenementen

Onthulling monument voor Spaanse gastarbeiders in Utrecht

Duizenden gastarbeiders, onder hen ook vele Spanjaarden, hebben door de jaren heen Utrecht helpen opbouwen. De gemeente Utrecht heeft daarom een kunstwerk laten maken om de gastarbeiders en hun werk voor de stad te eren. “Met dit kunstwerk krijgt de geschiedenis van de gastarbeider een plek in onze stad”, schrijft Gemeente Utrecht op haar website. Het monument is gemaakt door de Spaanse kunstenaar Aimée Zito Lima.

Het werk bestaat uit twee delen op verschillende plekken. Een deel op de Mariaplaats en het grote werk in het Majellapark. Beide locaties zijn volgens de gemeente belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis. Het werk is door iedereen te bezoeken en de onthulling vindt plaats op zondagmiddag 23 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur in het Majellapark.

Meer info op https://50jaargastarbeidersutrecht.nl/ en https://www.nieuwwij.nl/actueel/utrecht-krijgt-kunstwerk-voor-gastarbeiders/

Categorieën
Onderwijs Voortgezet onderwijs

Docenten Spaans HELP!

Docenten Spaans: collega’s van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar literatuuronderwijs in Moderne Vreemde Talen en Nederlands in de bovenbouw vwo. Heel graag horen ze van jullie welke teksten jullie inzetten tijdens de literatuurlessen en welke factoren een rol spelen in de selectie van deze teksten. Ook als je (nog) niet veel doet aan literatuuronderwijs is jouw bijdrage heel waardevol. 


Via deze link kom je bij een online vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15 minuten.


Voel je vrij om de link te delen met collega’s in Nederland. Vooral voor het (nog) relatief kleine schoolvak Spaans is het belangrijk dat er voldoende docenten deelnemen aan de enquête zodat we kunnen worden meegenomen in dit soort landelijke onderzoeken. 

Categorieën
Evenementen

Boekpresentatie “En la ruta” van Ary Malaver

De bibliotheek van Instituto Cervantes organiseert op vrijdag 21 juni een boekpresentatie rond het nieuwste boek van Ary Malaver: En la ruta. De auteur presenteert het boek in een gesprek met de schrijfsters Janet Luján en Blanca Cano. 

In de woorden van de Argentijnse schrijfster Esther Andradi ‘En la ruta is het boek van vrouwen die alleen reizen: het spoort aan om toeristisch platgetreden gebieden te laten voor wat ze zijn en woestijnen van verzet, verdrijving en hartzeer te doorkruisen. Het brengt het lichaam dat verlangt naar veranderingen in gender en vorm in kaart. Een boek voor reizigsters die zich op onbekende spirituele paden begeven met wezens die zichzelf transformeren aan de andere kant van een kamerscherm, ruiten die alle hoedanigheden van een vrouw tegelijkertijd weerspiegelen: die van meisje, volwassene en oude vrouw. Een geweldig boek.’ 

Praktische informatie

Wanneer: Vrijdag 21 juni om 18.00 uur
Waar: Bibliotheek van Instituto Cervantes te Utrecht
Voertaal: Spaans
Toegang: Gratis

Meer informatie via de website van Instituto Cervantes (klik hier).

Categorieën
Evenementen

Interview met Alejandro Zambra in boekhandel Linnaeus

Aanstaande zaterdag 15 juni is de Chileense schrijver Alejandro Zambra te gast bij Boekhandel Linnaeus te Amsterdam. Daar zal hij geïnterviewd worden door de dichter en boekhandelaar Benjamin de Roover over zijn boeken Vadertaal en Bijna een vader. De voertaal van de avond zal Engels zijn.

Praktische info

Wanneer: zaterdag 15 juni, inloop vanaf 19.30 u., start om 20.00 u.
Waar: Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29 (Amsterdam)
Toegang: Vrije toegang mits aanmelding via info@linnaeusboekhandel.nl

Meer info vind je op de website van Linnaeus Boekhandel (klik hier).

Categorieën
Onderwijs Pers

Omroep gld meldt dat scholieren steeds vaker bijzondere talen leren

Omroep gld publiceerde onlangs een artikel over het stijgende aantal middelbare scholieren dat eindexamen van een “bijzondere” taal, zoals Spaans, doet. Spaans is in het Gelderland tevens de populairste bijzondere taal.

Lees het volledieg artikel hier.

Categorieën
Hbo Mbo Onderwijs Vakdidactische tijdschriften Voortgezet onderwijs

Werelden verenigen: III ELE-HU conferentie over wereldburgerschap

Heb je passie voor het onderwijzen van Spaans als vreemde taal? Ben je geïnteresseerd in wereldburgerschap en hoe je dit in lessen kunt integreren? Dan mag je dit evenement, georganiseerd door de studenten van de lerarenopleiding Spaans Bachelor aan de Hogeschool Utrecht, niet missen.

Sinds de recente curriculumupdates voor vreemde talen in Nederland ligt de nadruk sterk op wereldburgerschap, waarbij erkend wordt dat dit essentieel is om studenten niet alleen taalvaardig te maken, maar ze ook bewust en actief te maken in een mondiale context. Het integreren van deze elementen in het onderwijs verbetert niet alleen de communicatieve vaardigheden, maar bevordert ook empathie, cultureel begrip en de capaciteit van leerlingen om als wereldburgers op te treden.

Titels en thema’s

Vivir soñando (thema: migratie); Alma sobre ruedas (thema: culturele diversiteit in Latijns-Amerika); Repoblando la España vaciada (thema: ontvolking van dorpen); Más allá de mi estereotipo (thema: stereotypen); Los colores de la inclusión: las diferencias suman (thema: inclusie); Comunicación without grenzen (thema: meertaligheid); Culturas cruzadas (thema: cultuurbotsingen).

Praktische info

Wanneer? Vrijdag 28 juni van 14:00 tot 17:00 uur. 

Waar? Hogeschool Utrecht, Padualaan 97.

Hoe? Reserveer je plek vóór vrijdag 14 juni 2024 via deze link