Categorieën
Pers

De Telegraaf over Spaans als examenvak: Spaans in trek als examenvak ten koste van Frans en Duits: ‘Zo’n heerlijke taal, ook qua klank’

Er is een artikel over Spaans als examenvak verschenen in de Nederlanse pers. De Telegraaf heeft een artikel geplaatst met als titel: Spaans in trek als examenvak ten koste van Frans en Duits: ‘Zo’n heerlijke taal, ook qua klank’.

Lees het volledige artikel hier.

Categorieën
Evenementen

Lezing & concert: De grote musici van Sevilla in de renaissance

Het jonge Catalaanse vocaal kwartet Cantoría schotelt het publiek in het Muziekgebouw aan ‘t IJ onder begeleiding van Jorge Losana thema’s voor die uit het leven gegrepen zijn: het vuur van de liefde, eenzaamheid, plezier en zonde. En dat alles via heerlijk gevarieerd repertoire uit de Spaanse Gouden eeuw en op verfrissende, theatrale en humoristische wijze gebracht. Niet voor niets kreeg Cantoría’s optreden in Podium Klassiek in november 2022 veel enthousiaste reacties.

Religieuze devotie en wereldse liefde worden hier gezongen met dezelfde intentie, zoals zo eigen aan deze Spaanse ensaladas (meerstemmige muziek die verschillende muziekstijlen en talen vermengt) en canciones (gezangen) met echo’s uit het kleurrijke volkse leven. Als muzikale rasvertellers weten de zangers deze levendige inkijkjes in het bruisende oude Spanje over te brengen. Een absolute aanrader voor liefhebbers van het onbekende.

Naar aanleiding van het concert is er op donderdagavond een begeleidende lezing gegeven door Jorge Losana in het Instituto Cervantes in Utrecht. De lezing wordt gegeven in het Engels.

Lezing – donderdag 16 mei om 18.30 uur
Instituto Cervantes Utrecht, Domplein 3 (Utrecht)

Concert – zaterdag 18 mei om 20.15 uur
Muziekgebouw, Piet Heinkade 1 (Amsterdam)

Meer info en tickets via muziekgebouw.nl

Categorieën
Evenementen

Filmvoorstelling: El sol del membrillo

Ter aanvulling op de tentoonstelling Antonio López, meester van het Spaans realisme in het Drents Museum in Assen, organiseert Instituto Cervantes in Utrecht een reeks activiteiten om de kennis over de Spaanse schilder te verrijken. Het is de eerste solo-expositie van Antonio López in Nederland. Een daarvan is de vertoning van de documentaire El sol del membrillo (Het licht van de kweepeer) van regisseur Víctor Erice, die ons meeneemt in het universum van Antonio López’ schilderkunst. De film die in 1992 op het filmfestival van Cannes werd bekroond met de prestigieuze juryprijs is hier te zien in de 4K gerestaureerde versie.

Synopis
Madrid, herfst 1990. Jaren geleden plantte de schilder Antonio López een kweepeerboom in de tuin van zijn atelier. Hij besluit deze nu te schilderen, precies op het moment dat de vruchten beginnen te rijpen. De film laat de creatieve totstandkoming van het schilderij zien, van technische aspecten tot de gesprekken die de kunstenaar voert met de mensen die zijn atelier bezoeken en registreert de gewaarwordingen en uitdrukkingen van de schilder gedurende het hele proces. Aan het einde van de film vertelt Antonio López over een droom.

Praktische informatie:

Regisseur: Víctor Erice
Duur: 137 min
Genre: Documentaire
Land: Spanje
Originele versie: Spaans
Ondertiteld: Engels

Op maandag 6 mei om 18.30 uur in Instituto Cervantes te Utrecht

Op zondag 12 mei om 15.00 uur in Het Forum in Groningen

Meer info vindt u op de website van Instituto Cervantes.