Categorieën
Publicaties

Hoe staat het Spaans ervoor in de wereld? – jaarverslag Instituto Cervantes

Het is weer zover: het Instituto Cervantes heeft net als ieder jaar een jaarverslag (anuario) gepubliceerd over de actuele status van het Spaans in de wereld: Anuario 2023. El español en el mundo. Dit is een verzameling rapporten en teksten over de actuele status van de Spaanse taal.

Zoals altijd delen we de jaarverslag graag, zodra het gepubliceerd is. Maar we herinneren u er ook graag aan dat u het jaarverslag, net als de anuarios van de voorbnije jaren, kunt terugvinden via onze pagina Feiten en cijfers.

Hieronder belichten nog enkele opvallende feitjes uit het anuario van 2023:

Algemene statistieken:

 • Bijna 500 miljoen mensen hebben Spaans als moedertaal, zo’n 6,2% van de wereldbevolking. Het is de tweede grootste moedertaal ter wereld qua aantal sprekers na Mandarijn (Chinees).
 • Er zijn bijna 600 miljoen potentiële gebruikers van het Spaans, wat overeenkomt met 7,5% van de wereldbevolking.
 • In 2060 zal de Verenigde Staten na Mexico het land met de meeste Spaanse sprekers ter wereld zijn. 27,5% van de Amerikaanse bevolking zal dan van Spaanstalige afkomst zijn.
 • Meer dan 23 miljoen studenten studeren Spaans als vreemde taal.
 • De wereldwijde Spaanstalige gemeenschap heeft een gecombineerde koopkracht van ongeveer 9% van het BBP van de wereld.

De studie van het Spaans:

 • Het Spaans concurreert met Frans en Mandarijn-Chinees voor de tweede plaats in de classificatie van de meest bestudeerde talen als tweede taal.
 • In de Verenigde Staten is het Spaans verreweg de meest bestudeerde taal op alle onderwijsniveaus.
 • Het Spaans is de tweede meest gestudeerde taal – na het Engels – in het hoger secundair onderwijs in de EU.
 • 76 miljoen Europeanen zijn in staat zich voldoende uit te drukken in het Spaans.
 • Frankrijk, Italië en Duitsland zijn de Europese landen met het grootste aantal Spaanse studenten.
 • 80% van de Spaanse studenten in de wereld zijn verspreid over de Verenigde Staten, de Europese Unie en Brazilië.
 • In Afrika groeit het Spaans aanzienlijk, vooral in de landen waar Frans de officiële of co-officiële taal is, zoals Ivoorkust, Benin, Senegal, Kameroen en Gabon.

Spaans in wetenschap en cultuur:

 • Na het Engels is het Spaans de tweede taal waarin de meeste wetenschappelijke documenten worden gepubliceerd.
 • Twee Spaanssprekende landen (Spanje en Argentinië) behoren tot de top 15 van boekenproducenten ter wereld.
 • Spanje, Argentinië en Mexico behoren tot de top 15 van filmproducerende landen ter wereld.

Spaans op het internet en op digitale platforms:

 • Het Spaans is de derde meest gebruikte taal op internet, na het Engels en het Chinees. 7,9% van de internetgebruikers communiceert in het Spaans.
 • Spaans is de derde meest gebruikte taal (na het Engels en het Chinees) op digitale platforms en sociale netwerken zoals YouTube, Facebook, Netflix, LinkedIn, Wikipedia, Instagram, enz.

Het volledige verslag kunt u lezen via deze link.

Categorieën
Publicaties

Wat is FEDELE?

Vijfentwintig jaar geleden is FEDELE opgericht in Málaga door een paar taalscholen, die het belang zagen van het bieden van kwalitatief uitstekend onderwijs in de Spaanse taalverwerving. Tot dan toe waren het voornamelijk universiteiten die Spaanse taalcursussen boden. Het aanbod van taalcursussen bij universiteiten was meestal beperkt tot de zomermaanden. De behoefte aan taalcursussen die het hele jaar gegeven werden met meer flexibiliteit in startdata was groot. Docenten in dienst van scholen van FEDELE zijn allemaal universitair geschoolde taaldocenten.

FEDELE is de afkorting van Federación Española de Asociaciones de Escuelas de Español para Extranjeros. De vereniging bestaat tegenwoordig uit zes afdelingen, verdeeld over regio’s in Spanje. De regio’s en steden zijn: Comunidad Valenciana, Madrid, Barcelona, Andalucía, Castilla y León en España Interprovincial (waaronder Toledo, San Sebastián, Santiago de Compostela, Islas Canarias).

Er zijn nu 100 taalscholen aangesloten bij FEDELE, die allemaal geaccrediteerd zijn door Instituto Cervantes én FEDELE. De keurmerken Sociaal Verantwoord, Veiligheid en Hygiëne voor ziektes als COVID, en Duurzaamheid zijn kwalificaties die FEDELE toekent aan de leden van de vereniging. Veel scholen zijn centra waar DELE en/of SIELE examens afgenomen worden. Zevenentachtig scholen van FEDELE bieden de mogelijkheid om het CCSE examen te doen. Dit zijn de officiële sociaal culturele examens voor mensen die de Spaanse nationaliteit willen krijgen. Er zijn ook scholen die zich zeer verbonden voelen met vluchtelingen uit Oekraïne en ze bieden hun gratis Spaanse lessen aan.

Gedurende de afgelopen 20 jaar was de belangrijkste doelstelling van FEDELE het bevorderen van de kwaliteit en de professionaliteit van bedrijven in de onderwijssector van Spaans in Spanje. Er is een gemeenschappelijk doel: een hoogwaardige taalkundige en culturele onderdompelingservaring bieden aan studenten van alle leeftijden.

De laatste jaren profileert FEDELE zich bovendien als een speler op het terrein van taal- en cultuurtoerisme, een niche binnen toerisme die steeds belangrijker wordt. De afgelopen twee jaar was FEDELE daarom nadrukkelijk aanwezig op FITUR, de grote vakantiebeurs in Madrid. De samenwerking met het Spaans Verkeersbureau en ICEX is verstevigd en wordt uitgebouwd.

Op de website van FEDELE www.fedele.org is een schat aan informatie te vinden over alle taalscholen, verdeeld over de steden en regio’s in Spanje. Er is voor elk wat wils: studenten, docenten Spaans, scholen en geïnteresseerden in de Spaanse taal en cultuur.

Opleiding op de FEDELE campus:

Op de website van FEDELE worden online cursussen vermeld van aangesloten taalscholen in Spanje voor docenten en leerlingen, zoals bijscholingscursussen en seminars die gratis zijn. Iedereen die te maken heeft met de sector Spaans als vreemde taal kan hieraan deelnemen.

FEDELE Sectorrapport 2022:

Alle FEDELE scholen tezamen ontvingen 100 140 studenten in 2022 die voor één of meerdere weken en maanden Spaans kwamen studeren in Spanje. Dat is een groei van 81% ten opzichte van 2021, toen de pandemie roet in het eten had gegooid.

In 2022 reisde in totaal 58,63% van de studenten individueel en 41,37% in een groep. De meeste studenten waren tussen 19-25 jaar (30%); 27% tussen 26-45 jaar en 24% tussen 12-18 jaar. Vergeleken met voorgaande jaren is er weer een groei waarneembaar van groepen die een taalreis naar Spanje maken.

De leeftijdscategorie die de meeste veranderingen heeft ondergaan in 2022, is die van 12 tot 18 jaar. In 2021 reisde maar 16,43% van de jongeren in groepen, in 2022 groeiden de groepsreizen weer tot 24,84% van het totaal. Dit verschil werd veroorzaakt door de pandemie, waardoor er in 2021 nauwelijks schoolgroepen naar Spanje kwamen.

Wat kan FEDELE betekenen voor het Spaanse taalonderwijs in Nederland?

Hier volgt een lijstje met een paar mkogelijkheden, maar de lijst is niet uitputtend.

 • Gastlessen die gegeven worden op school door experts uit Spanje online of in person. Scholen in Nederland kunnen samenwerken met scholen van FEDELE, waarbij gastlessen verzorgd worden door experts, online, of in een uitwisselingsprogramma. De gastlessen kunnen de werkdruk van leraren Spaans in Nederland verlichten.
 • FEDELE scholen kunnen een aanvulling bieden in Spanje op het Spaanse taalonderwijs dat scholieren, studenten en fañilies al in Nederland volgen. Dit kan zijn in de vorm van zomerprogramma’s en taalcursussen tijdens vakanties. Door de flexibiliteit in het aanbod van cursussen (je kunt iedere maandag beginnen met een cursus Spaans, online, of op de school in Spanje), kan iedereen het gehele jaar een keuze maken om Spaans te leren. Bovendien is er veel variatie in aanbod. Uiteraard in ieder geval de cursussen Spaans van 20-25 uur per week, maar ook specifieke cursussen, zoals zakelijk Spaans, Spaans en flamenco, Spaans en wijnproeven, Spaans en sport etc.
 • Samenwerking en uitwisseling met jouw school, taalreizen, projecten online.
 • De school in Nederland kan taalreizen organiseren naar één van de taalscholen in Spanje. Niet alleen de cursus word geregeld, maar ook het verblijf in gastgezinnen. Voor de begeleidende docenten is huisvesting vaak gratis. Samenwerkingsprojecten kunnen gefinanciert worden door ERASMUS. Veel taalscholen hebben daar ervaring mee en helpen de scholen in Nederland bij de aanvragen van subsidies.
 • De website van FEDELE kan helpen bij het maken van een praktische Spaanse les op school.

Dit is een lesvoorbeeld, waarbij ook in groepjes gewerkt kan worden (cooperative learning) ingezet kan worden:

Zoek drie bestemmingen op de website van FEDELE, waar je naartoe zou willen gaan en maak een presentatie voor je ouders, om ze te overtuigen waarom je daar naartoe wilt gaan (met hen); let daarbij op: prijzen; activiteiten; geografische, geschiedkundige en culturele aspecten van de bestemming. Stem je presentatie af op jouw voorkeuren, maar ook op die van je ouders, broers en zussen die meegaan. Maak een taal- en cultuurprogramma voor de hele familie. Hoe ga je te werk? Eerst doe je een grondig onderzoek naar alle mogelijkheden. Dat zijn er nogal wat. Er zijn namelijk ongeveer 100 scholen van FEDELE in Spanjem verdeeld over het hele land. Het is handig om eerst te bedenken waar je naartoe wilt gaan: de kust, het platteland, een grote of een kleine stad, een eiland etc. Als je eenmaal de keuzes gemaakt hebt, dan kun je kijken welke taalscholen er zijn en wat ze te bieden hebben.

Dit bericht is geschreven door Carla Sánchez Kist en verscheen eerst in de verano 2023 editie van het FOCO magazine van Vereniging Docenten Spaans in Nederland (VDSN). Voor vragen of meer info over FEDELE kunt u contact opnemen met Carla Sánchez Kist: estudiosenespana@gmail.com