Categorieën
Archief

Concert: “El camino se hace cantando”

Ter gelegenheid van het samenwerkingsverband met de Alliance Française Rotterdam en de start van het cursusaanbod Spaans daar, organiseert Instituto Cervantes een klassiek concert door het duo Giesta. 

‘El camino se hace cantando’ (De pelgrimstocht leg je al zingend af) is een muzikaal programma van het duo Giesta, met als speciale gast cellist Xander Baker. Het gaat over het fenomeen pelgrimstocht dat al eeuwenlang centraal staat in het culturele en sociale leven op het Iberisch schiereiland. Geschreven bronnen tonen aan dat al sinds mensenheugenis lange tochten te voet worden afgelegd, variërend van de befaamde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella tot kortere bedevaartstochten. De drijfveer kan zowel spiritueel als religieus van aard zijn. 

Zang, als belangrijke component van religieuze rituelen, heeft altijd een cruciale rol gespeeld in deze ervaring. Zo helpt zingen in het wandelritme te blijven en hoort het bij het niet-kerkelijke ceremonieel van pelgrims als ze op hun bestemming aankomen. Het uitgangspunt van het programma is de Codex Calixtinus uit de twaalfde eeuw. Het is het eerste boek dat de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela beschrijft en tevens de eerste reisgids voor pelgrims. Het repertoire omvat zowel religieuze als wereldlijke stukken, repertoire gewijd aan Maria en traditionele muziek die gezongen wordt tijdens de vele korte pelgrimstochten die Spanje en Portugal rijk zijn.  

Giesta is een duo dat het gebied onderzoekt waar middeleeuwse muziek en de orale traditie rond de Middellandse Zee samenvallen. Joana Guiné en Irene Sorozábal gebruiken blokfluit, traditionele percussie en zang om zowel geschreven westerse muziek als populaire muziek uit Portugal, Spanje en andere culturen te benaderen. Het duo woont in Nederland. 

Praktische informatie:

Wanneer? Donderdag 3 april, 18:30
Waar? Alliance Française Rotterdam. Westersingel 14
3014 GN Rotterdam.

Vrije toegang mits reservering. Reserveren via info.utrecht@cervantes.es. Meer informatie is te vinden op de website van Instituto Cervantes.

Categorieën
Archief Onderwijs Voortgezet onderwijs

Excellente Generatie Spaans: Officiële erkenning voor scholen die het DELE-examen bieden

Op 5 april 2024 reikt Levende Talen Spaans samen met Instituto Cervantes tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht de eretitel ‘Excellente Generatie’ uit aan scholen die leerlingen de kans bieden deel te nemen aan DELE- examens. Middelbare scholen en mbo’s waar vijf of meer leerlingen in 2023 het DELE-examen behaald hebben*, komen in aanmerking voor het predicaat ‘Excel- lente Generatie’. De scholen ontvangen een plaket, dat gebruikt kan worden om te laten zien dat op de school leerlingen DELE-examens doen. Het bord is gratis voor scholen waar ten minste één docent lid is van Levende Talen Spaans (scholen die geen lid zijn, betalen honderd euro voor het predicaat en het bord).

Volgens Instituto Cervantes zijn er in Nederland zeker veertig scholen die voor het predicaat in aanmerking komen. Ook de resultaten van het recente DELE- examen op 17 november 2023 worden meegerekend voor de erkenning in 2024. Instituto Cervantes zal deze scholen benaderen.

Levende Talen Spaans en het Instituto Cervantes willen met het predicaat scholen erkenning geven voor hun inspanningen voor het onderwijs Spaans. In Frankrijk, Italië en in enkele Duitse deel- staten wordt het DELE-examen bij vrijwel alle scholen aangeboden en maakt Spaans standaard deel uit van het curriculum op middelbare scholen.

Levende Talen Spaans en Instituto Cervantes willen de studie voor het Spaanse DELE- examen bij Nederlandse middelbare scholen ondersteunen.

Het DELE-examen voor jongeren

Het DELE-examen Spaans is vergelijkbaar met een Cambridge Certificate voor Engels, en wordt voor scholieren aangeboden op A1- en A2/B1-niveau. Deze examens zijn speciaal aangepast voor jongeren van twaalf tot achttien jaar. Voor de reguliere A1-, A2- en B1- examens voor volwassenen geldt geen minimum- of maximumleeftijd; zo kunnen studenten die negentien jaar of ouder zijn en bij het mbo studeren, ook een diploma behalen.

De DELE-certificaten zijn officiële diploma’s met een internationaal karakter waarmee leerlingen hun kennis en beheersing van de Spaanse taal aantonen en die namens het Spaanse ministerie van Onderwijs door het Instituto Cervantes worden toegekend. Het DELE-examen wordt erkend als officieel taaltoelatingsexamen voor hbo-studies in Nederland en als instapniveau voor uitwisselingsprogramma’s, stages en bachelorstudies in Spanje en Amerika. CS

Advies nodig?

Levende Talen Spaans biedt advies aan docenten bij de voorbereiding van leerlingen op het DELE-examen. Instituto Cervantes biedt algemene informatiesessiesover het examen. Bij grote aantallen leerlingen kan Instituto Cervantes naar de school toe komen om de examens af te nemen.

Heeft u vragen over hoe uw school deze erkenning kan krijgen, neem dan contact op via spaans@levendetalen.nl

* Hierbij gaat het om leerlingen uit vmbo 4, havo 4, havo 5, vwo 4, vwo 5, vwo 6 met Spaans als eindexamenvak of als keuzevak elementair Spaans, en studenten uit mbo 2, 3 en 4 (alle mbo-varianten).

Categorieën
Archief

Filmvoorstelling “Calladita” – Spanish Film Festival

Op 15 maart opent de 10e editie van het Amsterdam Spanish Filmfestival (ASFF) van start met de aangrijpende en ontroerende Spaanse film Calladita als openingsfilm. Deze veelgeprezen film, geregisseerd door Miguel Faus, belooft het publiek te boeien en de toon te zetten voor een spectaculaire viering van een decennium van cinematografische uitmuntendheid.

De vertoning wordt gevolgd door een Q&A met regisseur Miguel Faus, in 2021 door Variety verkozen als een van de tien Spaanse filmmakers om in de gaten te houden. Tijdens het evenement wordt het volledige programma van de 2024 editie van het Amsterdam Spanish Film Festival onthuld, inclusief een borrel met Iberische ham.

Over de film

Ana, net aangekomen uit Colombia, is een dienstmeisje in een luxueus herenhuis waar een rijke familie van kunsthandelaars hun zomervakantie doorbrengen. De jonge vrouw werkt van zonsopgang tot zonsondergang en zonder contract, onder de belofte van fatsoenlijke voorwaarden aan het einde van de zomer, zolang ze discreet en stil is. Maar via Gisela, de werkneemster van het naburige huis, zal Ana ontdekken dat de dingen niet precies zo werken als haar is verteld. Ze zal leren om een beetje meer plezier te hebben tijdens haar zomer aan de Costa Brava.

Over het Amsterdam Spanish Film Festival

Het Amsterdam Spanish Film Festival is een jaarlijks terugkerend evenement dat het beste van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse film laat zien. Het festival viert zijn 10e verjaardag in 2024 en heeft een centrale rol gespeeld in het bevorderen van culturele uitwisseling en de waardering van Spaanstalige films.

Praktische informatie

Wanneer: 15 maart om 20.30 uur
Waar: Pathé Tuschinski
Regisseur: Miguel Faus
Duur: 94 minuten
Taal: Spaans met Engelse ondertiteling

Bekijk de trailer hier.
Info en tickets via de website van ASFF.

Categorieën
Archief

Laat je betoveren voor de mystiek en de geschiedenis van El Canto de la Sibila

Vier Internationale vrouwendag en laat je tijdens de lezing op vrijdag 8 maart en het concert op zondag 10 maart inspireren en betoveren door de mystiek en de geschiedenis die schuilgaan achter El Canto de la Sibila (Het Lied van de Sibille). Ontdek en geniet van een van de mooiste en meest intrigerende muziekstukkende uit de middeleeuwen.

De Sibillen

De Sibillen waren wijze vrouwen aan wie profetische krachten werden toegeschreven. Het personage kwam oorspronkelijk uit Klein-Azië en werd later opgenomen in de Grieks-Romeinse mythologie als een figuur die, soms geïnspireerd door de god Apollo, de toekomst kon voorspellen.

Later integreerde het christendom het ook in zijn eigen mythologie als een bemiddelaar tussen het menselijke en het goddelijke, om het einde der tijden aan te kondigen. Zo ontstond het liturgische drama met gregoriaanse melodie, dat deel ging uitmaken van de kerstmetten en in de middeleeuwen in Zuid-Europa aan kracht won.

Música Temprana

Música Temprana is een muziekensemble dat in 2001 in Nederland werd opgericht en dat renaissance- en barokrepertoire verkent, niet alleen uit Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse Rijk. Het repertoire van het ensemble is grotendeels het resultaat van het eigen onderzoek van de directeur en oprichter, Adrián Rodríguez Van der Spoel.

Praktische informatie:

Lezing – vrijdag 8 maart
19.00 uur
Instituto Cervantes. Domplein 3, Utrecht.
Vrije toegang

Concert – zondag 10 maart
15.00 uur
Pieterskerk, Utrecht.
Tickets reserveren via klassiekemuziek.nl

Meer informatie op website van Instituto Cervantes Utrecht.

Categorieën
Archief

Antonio López, meester van het Spaans realisme

In het Drents Museum te Assen is er momenteel een tentoonstelling te zien over de Spaanse kunstenaar Antonio López die een overzicht geeft over zijn carrière die over ongeveer zeventig jaar spant. Hoewel López nog minder bekend is in Nederland, is hij echt een grootheid en een fenemoon in Spanje. López wordt bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’.  Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland en omvat een rijke variatie aan schilderijen, tekeningen en ook beeldhouwwerk.

Op 17 maart 2024 worden allerlei activiteiten georganiseerd voor volwassenen rondom de tentoonstelling Antonio López. Denk aan lezingen, optredens en rondleidingen over López, zijn thema’s en zijn werkwijze. Kunstenaar en Antonio López-fan Sam Drukker geeft zijn visie op het werk van Antonio López. Dichter en theatermaker Joost Oomen houdt een voordracht geïnspireerd op de Spaanse dichter García Lorca en de oude Spaanse meesters. Spanjekenner Hub Hermans verzorgt een lezing over de rol van Madrid in het werk van López. Een van de museumdocenten van het Drents Museum vertelt over de manieren waarop je als bezoeker kunt kijken naar kunst. Tuna Ciudad de Luz (TCL) treedt op verschillende momenten en verschillende plekken in het museum op met Spaanse volksmuziek. Urban Sketchers geeft workshops in de Opkamer en verder is er op verschillende momenten en plekken Spaanse muziek te horen.

Workshops en andere leuke en leerzame activiteiten voor kinderen vinden plaats op de Familiedag, 1 mei. Op deze dag kruip je in de huid van de kunstenaar, ga je zelf aan de slag met de werkwijze van lópez en ontdek je van alles over zijn kunstwerken.

De tentoonstelling over de meest gevierde hedendaagse Spaanse kunstenaar is nog tot en met 2 juni 2024 te bewonderen in het Drents Museum. Meer info en tickets via de website van het Drents Museum.