Categorieën
Evenementen

Ontdek kunst in de binnentuinen van het Domkwartier dankzij ‘Domtoren ontrafeld’

Ter ere van het einde van de restauratiewerken aan de Domtoren in Utrecht, organiseert de stad een kunstexpositie verspreid over de verschillende binnentuinen in het Domkwartier. Dankzij de hulp van Utrechtse kunstenaars en studenten van de HKU zijn er op tien plaatsen in de omgeving van de Domtoren nieuwe kunstwerken te bewonderen, waaronder de binnentuin van het Instituto Cervantes Utrecht.

Praktische informatie:

Wanneer? Woensdag 26 juni tot en met donderdag 29 september 2024. Iedere zaterdag kunt een een tour met een gids volgen, die starten om 14.00 uur
Toegang? De expositie is gratis toegankelijk.

Meer info op de website van centrumutrecht.

Categorieën
Evenementen

Boekpresentatie “El color de las ovejas negras”

AULA Taleninstituut Nijmegen organiseert op dinsdag 16 juli een boekpresentatie over het boek “El color de las ovejas negras” van de Boliviaanse schrijfster Cecilia Lanza Lobo.

Lanza Lobo geeft ons een fascinerend en gedetailleerd perspectief over de laatste militaire dictatuur in Bolivië. Ze benadert deze historische periode vanuit een invalshoek die de interesse en reflectie van alle aanwezigen belooft te wekken.

Praktische informatie:

Wanneer: Dinsdag 16 juli 2024 van 14.00 u. tot 17.00 u.
Waar: Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

Bevestig je aanwezigheid door eem mailtje te sturen naar: info@aulataleninstituutnijmegen.nl

Categorieën
Congressen en lezingen Evenementen

Conferentie Platform Spaans

Het Spaans verovert de wereld en ook in Nederland groeit de interesse! Biedt jouw school al Spaans aan? Wat kunnen anderen leren van jullie ervaringen en welke uitdagingen komen jullie tegen? Overweegt jouw school binnenkort Spaans te gaan aanbieden?

Op vrijdag 13 september organiseert Platform Spaans een inspirerende bijeenkomst waar jij bij kan zijn. De ontmoeting vindt plaats in het OBA Oosterdok Theater, te Amsterdam.

Laten we samen successen vieren en oplossingen vinden voor deze uitdagingen!

PROGRAMMA:

13:00 – Welkom
13:15 – Conferentie: ‘De economische waarde van het Spaans in de wereld’ door dr. David Fernández Vítores, Universiteit van Alcalá (Spanje)
14:00 – Discussie en vragenronde
14:15 – Koffiepauze
15:00- Presentatie: Vernieuwingen in het moderne vreemdetalenonderwijs in Nederland, met bijdragen van:

  • Ministerie van Onderwijs
  • SLO
  • Nuffic

15:30 – Rondetafelgesprek: ‘Successen en uitdagingen in het onderwijs van het Spaans in Nederland’ met schooldirecteuren uit het voortgezet onderwijs
16:30 – Vragenronde
17:00 – Afsluiting

Doe mee en draag bij aan het succes van het Spaans in Nederland! Bevestig uw aanwezigheid via het aanmeldingsformulier (klik hier).

We kijken ernaar uit je te zien op 13 september. ¡Hasta pronto!

Categorieën
Evenementen

Onthulling monument voor Spaanse gastarbeiders in Utrecht

Duizenden gastarbeiders, onder hen ook vele Spanjaarden, hebben door de jaren heen Utrecht helpen opbouwen. De gemeente Utrecht heeft daarom een kunstwerk laten maken om de gastarbeiders en hun werk voor de stad te eren. “Met dit kunstwerk krijgt de geschiedenis van de gastarbeider een plek in onze stad”, schrijft Gemeente Utrecht op haar website. Het monument is gemaakt door de Spaanse kunstenaar Aimée Zito Lima.

Het werk bestaat uit twee delen op verschillende plekken. Een deel op de Mariaplaats en het grote werk in het Majellapark. Beide locaties zijn volgens de gemeente belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis. Het werk is door iedereen te bezoeken en de onthulling vindt plaats op zondagmiddag 23 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur in het Majellapark.

Meer info op https://50jaargastarbeidersutrecht.nl/ en https://www.nieuwwij.nl/actueel/utrecht-krijgt-kunstwerk-voor-gastarbeiders/

Categorieën
Evenementen

Boekpresentatie “En la ruta” van Ary Malaver

De bibliotheek van Instituto Cervantes organiseert op vrijdag 21 juni een boekpresentatie rond het nieuwste boek van Ary Malaver: En la ruta. De auteur presenteert het boek in een gesprek met de schrijfsters Janet Luján en Blanca Cano. 

In de woorden van de Argentijnse schrijfster Esther Andradi ‘En la ruta is het boek van vrouwen die alleen reizen: het spoort aan om toeristisch platgetreden gebieden te laten voor wat ze zijn en woestijnen van verzet, verdrijving en hartzeer te doorkruisen. Het brengt het lichaam dat verlangt naar veranderingen in gender en vorm in kaart. Een boek voor reizigsters die zich op onbekende spirituele paden begeven met wezens die zichzelf transformeren aan de andere kant van een kamerscherm, ruiten die alle hoedanigheden van een vrouw tegelijkertijd weerspiegelen: die van meisje, volwassene en oude vrouw. Een geweldig boek.’ 

Praktische informatie

Wanneer: Vrijdag 21 juni om 18.00 uur
Waar: Bibliotheek van Instituto Cervantes te Utrecht
Voertaal: Spaans
Toegang: Gratis

Meer informatie via de website van Instituto Cervantes (klik hier).

Categorieën
Evenementen

Interview met Alejandro Zambra in boekhandel Linnaeus

Aanstaande zaterdag 15 juni is de Chileense schrijver Alejandro Zambra te gast bij Boekhandel Linnaeus te Amsterdam. Daar zal hij geïnterviewd worden door de dichter en boekhandelaar Benjamin de Roover over zijn boeken Vadertaal en Bijna een vader. De voertaal van de avond zal Engels zijn.

Praktische info

Wanneer: zaterdag 15 juni, inloop vanaf 19.30 u., start om 20.00 u.
Waar: Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29 (Amsterdam)
Toegang: Vrije toegang mits aanmelding via info@linnaeusboekhandel.nl

Meer info vind je op de website van Linnaeus Boekhandel (klik hier).

Categorieën
Evenementen

Latijns-Amerikaanse barokmuziek van de jezuïetenmissies

Op donderdag 20 juni nodigt het Instituto Cervantes te Utrecht Ensemble suspirium uit voor een bijzonder concert over muziek uit voormalige kolonies.

Ensemble suspirium over het concert

Als gevolg van het kolonialisme had Europese muziek zijn weg gevonden naar Midden- en Zuid Amerika, ook al komen de meeste barokcomponisten in die regio’s niet voor in de muziekgeschiedenisboeken. Stel je een barokke kathedraal voor: witte stenen koepeltorens met open belforten die een façade met pilaren flankeren, met een gerolde gevel tussen de torens en een driehoekige portiek. Voeg nu wat palmbomen aan weerszijden en bergen op de achtergrond toe, en je zou in een van de oude koloniale steden van Latijns-Amerika kunnen zijn, van Mexico-Stad of Bogotá tot aan Lima, Santiago de Chile of Córdoba in het zuiden.
De architectuur van het tijdperk waarin de Spaanse macht en rijkdom op hun hoogtepunt waren, heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de cultuur van het continent, en de laatste jaren zijn we ons meer bewust geworden van de even belangrijke rol die muziek uit dezelfde periode speelde in termen van de verbazingwekkende nalatenschap van de koloniale periode en de invloed van de Europese barokstijl op populaire en traditionele muziek.
Deze muziek heeft een Europese achtergrond, maar is geïnspireerd door de lokale cultuur en ritmes, meer dansend en ritueel dan we misschien zouden verwachten, en soms met teksten in een onbekende inheemse taal zoals het Guarani en het Chiquito. Het is heel anders dan wat we associëren met West-Europese barokmuziek.

Praktische info

Wanneer: donderdag 20/06/2024 om 20.00 u.
Waar: Instituto Cervantes Utrecht
Toegang: vrije toegang tot volledige capaciteit is bereikt

Categorieën
Evenementen

Hou je van zingen? Voeg je bij het nieuwe Spaanse amateurkoor van Instituto Cervantes!

Hou je van zingen, wil je je zangtechniek verbeteren of juist helemaal van nul beginnen? Instituto Cervantes Utrecht begint in september met een spannend nieuw project: een koor met Spaans repertoire.

In samenwerking met zangeres Luciana Cueto richt het Instituto Cervantes een amateurkoor op dat bestaat uit mensen met een passie voor zingen en muziek in het Spaans.

Het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet; of je de kans hebt gehad om je stem te trainen of dat dit je eerste keer is; of je 25 of 78 jaar oud bent of dat je moedertaal niet Spaans is. Er zijn geen minimumvereisten. We zijn op zoek naar gepassioneerde en nieuwsgierige mensen die deze unieke ervaring van het vormen van een Spaans koor in Nederland met anderen willen delen.

Praktische info
Waar? De repetities vinden plaats in het Instituto Cervantes Utrecht.
Wanneer? Vanaf september.
Hoe? Inschrijven kan via deze link. Inschrijfgeld nader te bepalen. Plaatsen zijn beperkt.

Categorieën
Evenementen

Lezing & concert: De grote musici van Sevilla in de renaissance

Het jonge Catalaanse vocaal kwartet Cantoría schotelt het publiek in het Muziekgebouw aan ‘t IJ onder begeleiding van Jorge Losana thema’s voor die uit het leven gegrepen zijn: het vuur van de liefde, eenzaamheid, plezier en zonde. En dat alles via heerlijk gevarieerd repertoire uit de Spaanse Gouden eeuw en op verfrissende, theatrale en humoristische wijze gebracht. Niet voor niets kreeg Cantoría’s optreden in Podium Klassiek in november 2022 veel enthousiaste reacties.

Religieuze devotie en wereldse liefde worden hier gezongen met dezelfde intentie, zoals zo eigen aan deze Spaanse ensaladas (meerstemmige muziek die verschillende muziekstijlen en talen vermengt) en canciones (gezangen) met echo’s uit het kleurrijke volkse leven. Als muzikale rasvertellers weten de zangers deze levendige inkijkjes in het bruisende oude Spanje over te brengen. Een absolute aanrader voor liefhebbers van het onbekende.

Naar aanleiding van het concert is er op donderdagavond een begeleidende lezing gegeven door Jorge Losana in het Instituto Cervantes in Utrecht. De lezing wordt gegeven in het Engels.

Lezing – donderdag 16 mei om 18.30 uur
Instituto Cervantes Utrecht, Domplein 3 (Utrecht)

Concert – zaterdag 18 mei om 20.15 uur
Muziekgebouw, Piet Heinkade 1 (Amsterdam)

Meer info en tickets via muziekgebouw.nl

Categorieën
Evenementen

Filmvoorstelling: El sol del membrillo

Ter aanvulling op de tentoonstelling Antonio López, meester van het Spaans realisme in het Drents Museum in Assen, organiseert Instituto Cervantes in Utrecht een reeks activiteiten om de kennis over de Spaanse schilder te verrijken. Het is de eerste solo-expositie van Antonio López in Nederland. Een daarvan is de vertoning van de documentaire El sol del membrillo (Het licht van de kweepeer) van regisseur Víctor Erice, die ons meeneemt in het universum van Antonio López’ schilderkunst. De film die in 1992 op het filmfestival van Cannes werd bekroond met de prestigieuze juryprijs is hier te zien in de 4K gerestaureerde versie.

Synopis
Madrid, herfst 1990. Jaren geleden plantte de schilder Antonio López een kweepeerboom in de tuin van zijn atelier. Hij besluit deze nu te schilderen, precies op het moment dat de vruchten beginnen te rijpen. De film laat de creatieve totstandkoming van het schilderij zien, van technische aspecten tot de gesprekken die de kunstenaar voert met de mensen die zijn atelier bezoeken en registreert de gewaarwordingen en uitdrukkingen van de schilder gedurende het hele proces. Aan het einde van de film vertelt Antonio López over een droom.

Praktische informatie:

Regisseur: Víctor Erice
Duur: 137 min
Genre: Documentaire
Land: Spanje
Originele versie: Spaans
Ondertiteld: Engels

Op maandag 6 mei om 18.30 uur in Instituto Cervantes te Utrecht

Op zondag 12 mei om 15.00 uur in Het Forum in Groningen

Meer info vindt u op de website van Instituto Cervantes.