Categorieën
Archief

Profielwerkstuk Spaans 2024

Elk schooljaar reikt de sectie Spaans van de Vereniging van Leraren in de Levende Talen in samenwerking met het Spaanse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport, in Nederland vertegenwoordigd door de Consejería de Educación en Bélgica, los Países Bajos y Luxemburgo, een prijs uit voor het beste profielwerkstuk Spaans.

De criteria voor deelname zijn als volgt:

  • de profielwerkstukken mogen zowel in het Nederlands als in het Spaans zijn geschreven;
  • het onderwerp van het profielwerkstuk richt zich op Spanje en/of Spaans-Amerika;
  • alle leerlingen uit 5 havo en 6 vwo kunnen hun profielwerkstuk inzenden, ongeacht hun profiel;
  • leerlingen kunnen alleen of als groep meedoen aan de wedstrijd;
  • profielwerkstukken dingen mee als ze zijn afgerond in het schooljaar van inzending.

De sectie Spaans volgt grotendeels de beoordelingscriteria zoals deze zijn opgesteld door de KNAW (de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). De profielwerkstukken worden derhalve beoordeeld op:

  • kwaliteit en originaliteit van het gekozen onderwerp
  • (vak-)inhoudelijke opzet van het onderzoek
  • kwaliteit van informatieverwerking/conclusie (inzicht) in relatie tot de onderzoeksvraag
  • verslaglegging en presentatie

De werkstukken worden beoordeeld door een vakjury, die is samengesteld uit docenten die in het voortgezet onderwijs werkzaam zijn én een universitair docent.

Er wordt een prijs uitgereikt per winnend profielwerkstuk (één prijs voor havo en één prijs voor vwo). Als een profielwerkstuk door meerdere leerlingen is gemaakt, delen zij de prijs. De prijzen worden uitgereikt vóór de zomervakantie van 2024.

Profielwerkstukken kunnen worden ingestuurd tot en met 24 mei 2024 naar  spaans@levendetalen.nl

Meer informatie op de website van Levende Talen Spaans

Bron: Levende Talen Spaans

Categorieën
Archief

Lezing: “De rol van Madrid en van tijd en licht in het werk van Antonio López”

Wanneer eind jaren vijftig Madrid als thema opduikt in het werk van Antonio López, dan is dat vooral op de achtergrond. Maar begin jaren zestig treedt Madrid op de voorgrond, en verdwijnt de mens vrijwel uit zijn steeds groter wordende stadsschilderijen. Tegelijkertijd wordt, dat wat aanvankelijk nog magisch realistisch had geleken, welhaast hyperrealistisch. Van afstand bezien lijken de grote, door de stad Madrid geïnspireerde schilderijen fotorealistisch; van dichtbij zie je echter dat de penseelstreken zichtbaar zijn, en dat lang niet alles strak en glad is.

Je kunt op ooghoogte met de schilder meekijken, en zien wat hij heeft waargenomen; en gaan begrijpen waarom tijd, licht en ruimte zo’n belangrijke rol spelen in het werk van Antonio López. Het licht dat je waarneemt is het licht van één bepaald moment op de dag (als bij een foto), maar de ruimte lijkt haast magisch, terwijl ook het kleurenpalet en de opbouw van het schilderij de ingreep van een echte schilder verraden.

Ook op een andere manier worden tijd en licht zichtbaar, namelijk in tal van details die aantonen hoe Madrid de laatste halve eeuw aan het veranderen is (van donker naar licht), en in hoe ook de opvattingen van de schilder veranderen (over het hyperrealisme, over de plaats van de horizon, of het perspectief). Zo zal in deze lezing een reis door de tijd, door Madrid en door het werk van Antonio López worden gemaakt.

Deelnemers:

Hub Hermans, hispanista profesor.

Praktische informatie:

Wanneer? Vrijdag 19 april, 19:00 uur.

Waar? Instituto Cervantes. Domplein 3, Utrecht.

Gratis toegang tot volledige bezetting.

Meer informatie op website van Instituto Cervantes Utrecht.

Bron: Instituto Cervantes

Categorieën
Archief

Symposium “Violencias interseccionales: Estéticas y resistencias”

Op vrijdag 12 april vindt in Nijmegen een klein symposium plaats over het snijvlak van meervoudig geweld in de huidige Latijns-Amerikaanse literatuur. Hieraan wordt deelgenomen door romanschrijfster Daniela Catrileo, Julia Roth (Universität Bielefeld) en Olivia Vázquez-Medina (University of Oxford).

Voor meer informatie: sofia.forchieri@ru.nl