Categorieën
Archief

Spinozaconferentie – lezing door Manuel Rivas

De Spinozaconferentie is inmiddels een van de grootste en belangrijkste Spaanstalige conferenties die in Nederland wordt gehouden. De eerste werd in 2005 georganiseerd op initiatief van de Culturele afdeling van de Ambassade van Spanje in Den Haag, de Universiteit van Amsterdam en het Instituto Cervantes Utrecht, en keert sindsdien jaarlijks terug. 

Dit jaar wordt deze geweldige lezing gegeven door de Galicische schrijver en journalist Manuel Rivas (A Coruña, 1957), afgestudeerd in de Informatiewetenschappen aan de Complutense Universiteit van Madrid en auteur van poëzie, verhalen en essays. Rivas werkte al op zeer jonge leeftijd als journalist bij verschillende kranten zoals El Ideal Gallego, La Voz de Galicia en El País. Daarnaast was hij ook plaatsvervangend directeur van Diario 16 in Galicië en is hij een van de oprichters van Greenpeace Spanje en Nunca Máis

Zijn belangrijkste werken zijn El lápiz del carpintero en ¿Qué me quieres amor?, waarvoor hij in 1996 de Spaanse Nationale Boekenpijs ontving. Verschillende van zijn romans zijn succesvol voor de bioscoop verfilmd, zoals de twee hierboven genoemde titels, en bovendien vormde een van zijn verhalen, Vivir sin permiso , de basis voor een televisieserie met dezelfde naam.

De Spinozaconferentie vindt dit jaar plaats op 15 november van 19:00 tot 20:30. Toegang tot de lezing is gratis. Voor meer informatie en om een plek te reserveren, klik hier.

Bron: Instituto Cervantes

Categorieën
Archief

“El rumor distante de nuestras voces” – Bloemlezing

In aanwezigheid van meer dan twintig genodigden vond op vrijdag 7 oktober de presentatie plaats van het boek “El rumor distante de nuestras voces”. Dit boek is een bloemlezing van korte verhalen en het komt voort uit verschillende online bijeenkomsten. Leraren van verschillende afkomst en nationaliteit kwamen tijdens verschillende sessies bijeen om fictieve teksten te schrijven onder leiding van de Argentijnse schrijfster Alejandra Szir.

Tijdens de presentatie van het boek werden enkele teksten voorgelezen en kregen de gasten de gelegenheid commentaar te geven op de werken. De algemene opinie was zeer positief en er werd voorgesteld een tweede schrijfronde te organiseren, waarna een nieuwe bloemlezing zal worden gepubliceerd.

Interesse om deze publicatie te kopen? Klik hier.

Bron: Spaans Levende Talen

Categorieën
Archief

Congres: Spain Today. Dialogues on Crisis, Recovery and Populism

In opdracht van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert het Departement Spaanse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht op aanstaande vrijdag 21 oktober 2022 de internationale conferentie ‘Spain Today’.

Tijdens deze conferentie zullen verschillende deskundigen debatteren over Nederlands-Spaanse standpunten: over de crisis, het economisch herstel en de politieke veranderingen in Europa.

De voertaal van deze conferentie is Engels. Voor meer informatie en om aan te melden, klik hier.

Bron: Universiteit Utrecht

Categorieën
Archief

Interview: Ontmoeting met María Dueñas

Bijna zes jaar na haar laatste bezoek komt de Spaanse schrijfster María Dueñas op 28 oktober opnieuw naar Nederland om in het Instituto Cervantes in Utrecht te praten over haar laatste roman Sira. Het boek werd onlangs in het Nederlands vertaald en gepubliceerd door uitgeverij Wereldbibliotheek. 

Dueñas is een van de weinige Spaanse auteurs wier gehele oeuvre in het Nederlands is vertaald, dat goed weergeeft hoe groot de populariteit van deze schrijfster uit La Mancha in Nederland is, en hoeveel lezers haar in haar schrijfcarrière volgen.

Voor meer informatie over het interview en om te reserveren, klik hier.

Categorieën
Archief

El español en el mundo / Spaans in de wereld

Op 4 november organiseert het Cervantes Instituut in Utrecht in samenwerking met Platform Spaans een conferentie waarin professor Francisco Moreno Fernández zal spreken over de economische waarde van het Spaans in de OBA Oosterdok.

De Spaanse taal kent een gestage groei en wordt door steeds meer mensen in de wereld met enthousiasme geleerd en bestudeerd. Toch vragen we ons af hoe de studie van het Spaans verder kan worden geïntegreerd in Nederland. Wat doen de onderwijsgemeenschappen? Welke reikwijdte zou dit taalonderwijs kunnen hebben? Hoe verhoudt de groei van het Spaans in ons land zich tot die in andere landen? Wat moet er nog gebeuren?

Om de bewustwording van deze stand van zaken te vergroten is Dr. Francisco Moreno Fernández uitgenodigd. Hij is Hoogleraar aan de Universiteit van Heidelberg en oud-directeur van het Centrum voor de positie van de Spaanse taal in de Verenigde Staten aan Harvard University, en bovendien schrijver van talrijke sociolinguïstische studies.

Het programma is als volgt:

  • 13:30 h – Ontvangst met koffie.
  • 14:00 h – Inleiding.
  • 14:15 h – Lezing door Professor Francisco Moreno Fernández. Spaans met simultaan vertaling.
  • 15:15 h – Discussie met het publiek
  • 15:50 h – Werkgroepen rondom de volgende thema’s: De toekomst van het Spaanse taalonderwijs. Genderinclusieve taal. Socio-culturele thema’s in de taal. Spaans als moedertaal (bij tweetaligheid).
  • 17:00 h – Feedback van de werkgroepen.
  • 17:15 h – Afsluiting van de dag.

Voor meer informatie, klik hier. Inschrijven voor deze conferentie is gratis en kan hier.

Bron: Instituto Cervantes

Categorieën
Archief

Nieuw artikel: “Spaans tweede meest geleerde vreemde taal op school binnen de EU”

Volgens een recent artikel van Spanje Vandaag is de Spaanse taal de op één na meest geleerde vreemde taal op scholen binnen de Europese Unie. Op de eerste plaats staat het Engels en de derde plaats is voor het Frans als vreemde talen die geleerd worden op school.

In Nederland staat het Spaans nog op de vierde plek. Hier is het Engels de meest bestudeerde vreemde taal, gevolgd door Duits, Frans en Spaans. Lees hier het artikel van Spanje Vandaag.