Categorieën
Archief

Cristina Peri Rossi wint Premio Cervantes 2021

De schrijfster en dichtster uit Uruguay heeft de Premio Cervantes 2021 gewonnen. De jury heeft Peri Rossi gekozen vanwege haar betrokkenheid bij hedendaagse themas als de vrouw en seksualiteit.

Je kunt meer over de prijs en het werk van Peri Rossi lezen in dit (Spaanstalige) bericht op RTVE.

Categorieën
Archief

Sofía Forchieri wint de Nalacs scriptieprijs 2019-2020

Sofía Forchieri, recent afgestudeerd van de Research Master aan de Universiteit Utrecht, heeft de Nalacs scriptieprijs van 2019-2020 gewonnen. In haar scriptie heeft ze onderzocht hoe feminicide gerepresenteerd wordt in recente Latijns-Amerikaanse literatuur. De titel van haar scriptie is Cartographies of Implication.

Categorieën
Archief

Almudena Grandes overleden op 27 november 2021

Op 27 november 2021, is Spaanse schrijfster Almudena Grandes op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Voor de Volkskrant heeft Maarten Steenmeijer een interessant artikel geschreven over haar leven en het contact met haar lezers. Het artikel is hier te lezen.

Categorieën
Archief

Populariteit eindexamens Spaans fors toegenomen

De populariteit van het vak Spaans is dit examenjaar fors toegenomen. Uit een artikel in de Volkskrant blijkt dat er dit jaar 4.301 leerlingen zijn, die het centraal examen Spaans op het programma hebben staan. Dat is meer een kwart meer dan vorig jaar. Vooral op het vwo is het aantal examenleerlingen gestegen.

Via deze link kun je het originele artikel lezen.

Categorieën
Archief

Promotie Marileen La Haije

Marileen La Haije promoveert op maandag 8 februari, 2021 aan de Radboud Universiteit. Ze verdedigt die dag om 16:30 haar proefschrift “Memorias locas: Una lectura de la ficción centroamericana (de los años noventa a la actualidad) desde la conexión entre locura y trauma”.

In haar proefschrift analyseert Marileen de relatie tussen waanzin en trauma in een divers corpus van Centraal-Amerikaanse romans en korte verhalen over (na)oorlogs geweld. Op theoretisch niveau verbindt ze verschillende disciplinaire perspectieven op waanzin en trauma (o.a. literatuur- en cultuurwetenschappen, filosofie, geschiedenis, psychologie en anthropologie).

Haar promotie kan via een livestream worden bijgewoond via deze link.