Categorieën
Archief

Dag van de Taal, Kunsten en Cultuur

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert op vrijdag 19 januari de 21e editie van de Dag van de Taal, Kunsten en Cultuur. De eerste en tot nu toe enige conferentie in het noorden van het land waar verslag zal worden gedaan van de vernieuwing van het MVT-curriculum. Het evenement zal plaatsvinden in en rond het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Niet alleen hebben ze een zeer interessant programma van vakspecifieke workshops door docente Michelle Glas-Faber, die zal spreken over de ontwikkeling van interculturele competenties via virtuele internationale samenwerking en docente Linda Gosse over het gebruik van korte films in de Spaanse les, maar ook twee workshops voor moderne talen in het algemeen (MVT vakoverstijgend) over taalbewustzijn in de MVT-les en intercultureel literatuuronderwijs. Deze workshops zullen gegeven worden door Esther Schat, Carolina de Groot en Mayte Ibañez Morocho, docenten Spaans en vakdidactici aan respectievelijk de universiteiten van Leiden, Amsterdam en Nijmegen.  

De bovengenoemde workshops zijn stuk voor stuk uiterst nuttig om je op de hoogte te worden gebracht en goed voorbereid te zijn op de actualisatie van de moderne vreemde talen van het examenprogramma waarover Mayte en Carolina u als leden van de vakvernieuwing commissies Spaans bovendien uit de eerste hand zullen kunnen informeren tijdens onze vakbijeenkomst Spaans in de ochtend. 

Deelname aan het congres is te declareren als scholing bij je onderwijsinstelling. 

Praktische informatie:

Wanneer? Vrijdag 19 januari. Van 08:45-17:45 uur.
Waar? het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
Bekijk het volledige programma en schrijf je in via de website van Rijksuniversiteit Groningen.

Categorieën
Archief

6de Bijeenkomst ProfELE in Nederland

Op 20 januari 2024 organiseren Edinumen en Instituto Cervantes Utrecht de zesde bijeenkomst van ProfELE in Nederland. Dat doen ze in samenwerking met Fontys, la Consejería de Educación en Benelux, Fundación de la Lengua Española, Dr. Kinippenberg College en Practicum Educatief Media.

Het programma:

9:00 uur | Accreditaties

9:30 uur | Welkomswoord en opening

9:45 uur | Ontwikkeling van kritische competentie in de Spaanse les
Álvaro Sesmilo (Edinumen y Universidad de Alcalá)

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Agenda 2030 zijn een universele oproep tot actie om armoede te beëindigen, de planeet te beschermen en het leven en de vooruitzichten van mensen over de hele wereld te verbeteren. En wat is een betere manier dan in de Spaanse klas, naast het leren van de grammatica, woordenschat en cultuur van Spaanstalige landen, om het leren in waarden en sociale rechtvaardigheid te ontwikkelen door middel van projecten die geïntegreerd zijn in het curriculum en die studenten helpen zich te verbinden met wat ze hebben geleerd op een meer sociale en emotionele manier. Deze voorstellen stellen de studenten in staat om hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en hen tegelijkertijd de vaardigheden te geven om sociale sprekers te zijn en ook hun kritische competentie in het Spaans te ontwikkelen.

11:00 uur | Regelmaat en de kritische bewustwordingsprojecten van Agenda 2030

11:15 uur | Koffiepauze (aangeboden door Dr. Knippenberg College)

11:45 uur| Het linguïstische oor verfijnen
Daniel Valle Robles y Paula Costas Alonso (Fontys Lerarenopleiding Tilburg)

In deze workshop presenteren we een voorstel voor het selecteren, analyseren en aanpassen van authentieke taalvoorbeelden, zoals advertenties, liedjes, nieuws, om specifieke taalstructuren te verwerven en te hanteren.

Het proces van deze aanpak zal worden gedemonstreerd aan de hand van een cyclus en in praktijk worden gebracht met een van de taalvoorbeelden die beschikbaar zullen zijn. Aan het einde van de sessie hebben de deelnemers een hulpmiddel om taalconcepten te verwerken, toe te passen, te onderwijzen en erover na te denken, waardoor de ontwikkeling van taalbewustzijn wordt bevorderd.

13:00 uur | Spaans leren met onze film en literatuur: ik zie en lees in het Spaans
Susana E. Pérez Molinero (Consejería de Educación en Bélgica, Países Bajos y Luxemburgo)

13:15 uur | Pauze (eten niet inbegrepen)

14:30 uur | Wat kan het Instituto Cervantes het Spaans in de wereld bieden?
Alberto Madrona Fernández (Instituto Cervantes de Utrecht)

14:45 uur | Uitspraak: Strategieën om onze leerlingen te helpen
Natalia Martín (Fundación de la Lengua Española de Valladolid)

We bespreken het belang van een goede uitspraak en welke aspecten het meest “voordelig” zijn voor het werken aan de uitspraak van het Spaans met onze studenten. Tegelijkertijd zullen we een aantal hulpmiddelen en trucs verkennen om in de klas te gebruiken en strategieën om onze studenten te helpen hun uitspraak te verbeteren en tegelijkertijd hun leerautonomie te stimuleren. We onderwijzen vanuit een communicatieve benadering (=echte communicatie) en veronderstellen het onderwijzen van uitspraak, maar voor velen is het een groot gemis. Laten we dus nadenken over de noodzaak om er specifiek tijd aan te besteden.

16:00 uur | Ontdek Valladolid en la Fundación de la Lengua Español

16:15 uur | Loting en slotwoord

Aanvullende informatie:

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 20 januari 2024 in het Instituto Cervantes Utrecht (Domplein 3, 3512 JC, Utrecht, Nederland).

Na afloop van de bijeenkomst krijgen alle deelnemers een certificaat, net als vele cadeautjes voor hun lessen.

Deelname kost €10 en inschrijven kan via de website van Edinumen. Daar kunt u tevens ook meer informatie vinden over het evenement en de sprekers.

Categorieën
Archief

Vakvernieuwing moderne vreemde talen

Wat moeten leerlingen kennen en kunnen na het doorlopen van het curriculum moderne vreemde talen (mvt) in het voortgezet onderwijs?

KANSEN VOOR SPAANS

De vakvernieuwingscommissie mvt is met die vraag aan de slag gegaan voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs om zo de examenprogramma’s mvt in vmbo, havo en vwo te actualiseren. In de commissie wordt het schoolvak Spaans vertegenwoordigd door het kernteam Spaans, bestaande uit Mayte Ibáñez (docent bij O.R.S. Lek en Linge in Culemborg), Yolande Doensen (docent bij het Sint Janslyceum in Den Bosch) en Carolina de Groot, (vakdidacticus bij de lerarenopleiding Spaans van de Universiteit van Amsterdam en docent op het Amadeus Lyceum in Vleuten). In de commissie werken afgevaardigden van alle schooltalen nauw samen. Hierdoor kunnen de examenprogramma’s goed op elkaar worden afgestemd. De verschillen die er per taal zijn, worden dit najaar uitgewerkt.

Wat betekent de vernieuwing?

In de commissie is eerst kritisch gekeken naar het huidige examenprogramma, waarin leesvaardigheid het meest bepalend is. Er is enige aandacht voor literatuur, maar vakinhouden als cultuur- en taalbewustzijn ontbreken nu volledig. Ook is het ERK niet formeel gekoppeld aan het curriculum. Verder is er te veel verschil in aanpak van het talenonderwijs in de klas per school. Veel mvt-docenten onderwijzen vanuit grammatica en vocabulaire en er wordt niet communicatief getoetst. Docenten maken vaak weinig gebruik van mogelijkheden die er nu al zijn om het talenonderwijs te diversifiëren.

De vakvernieuwingscommissie mvt pleit voor samenwerking van de gehele vreemdetalenafdeling op scholen. Daarnaast wil het kernteam Spaans, net als het bestuur van Levende Talen Spaans, zich hardmaken voor een eenduidige, landelijke benadering bij Spaans-elementair en het eindexamenvak Spaans. Het is onduidelijk wat de precieze definitie is van Spaans-elementair en er is geen eenduidigheid over de te behalen ERK-eindniveaus. Bovendien moeten eindtermen nog worden ontwikkeld, en daarvoor is informatie nodig vanuit de onderwijspraktijk. Voor wat alle talen betreft in de vakvernieuwingscommissie is er een indeling gemaakt in drie domeinen: taalvaardigheid, taalbewustzijn (nieuw) en cultuurbewustzijn (nieuw), met in het laatste domein plaats voor literatuur en de verscheidenheid aan wat cultuur omvat. Het kernteam Spaans ziet veel kansen om de rijkdom van de Spaanstalige wereld een meer prominente plek te geven in de nieuwe voorstellen. Denk bij taalbewustzijn bijvoorbeeld aan het herkennen van taalverschillen in Spanje en LatijnsAmerika, het ontstaan en het gebruik van ‘Spanglish’ in de VS, de meertalige realiteit in veel Spaanssprekende landen en de status van sprekers van andere talen dan het Spaans in deze landen. Bij het subdomein taal in de maatschappij kunnen factoren als taal en politiek en taal en macht aan bod komen, zoals bijvoorbeeld: hoe komt het dat men in Catalonië Catalaans spreekt en niet Spaans? Door het domein cultuurbewustzijn zal meer recht gedaan kunnen worden aan de culturele diversiteit in de Spaanstalige wereld, iets wat nu vaak nauwelijks aan bod komt. De docenten staan er straks niet alleen voor. Als bovenstaande vernieuwingen in het examenprogramma wettelijk vastgelegd worden, dan moeten uitgeverijen op de vernieuwingsvoorstellen inspelen. Ook in de lerarenopleidingen is aandacht voor de komende vernieuwingen, zowel voor studenten als voor de benodigde nascholing. Persoonlijk scholingsbudget zou in de toekomst beschikbaar moeten zijn voor bijscholing van docenten.

Fases

Het werk van de vakvernieuwingscommissie mvt loopt tot en met juni 2024. Tot die tijd worden de doelen ontwikkeld en een verdeling bepaald tussen schoolexamens en eindexamen. Er zullen in deze periode nog twee adviesrondes plaatsvinden, waarbij docenten, experts, CvTE, Cito en de uitgevers feedback kunnen geven (fase 1). Vervolgens zullen de examenprogramma’s worden beproefd (fase 2). In fase 3 worden handreikingen ontwikkeld en in fase 4 de voorschrijvende syllabi voor het centraal examen. (Zie ook de website www.actualisatiemvt.nl/proces).

WIE WIL MEEDENKEN?

Ook op een aantal vmbo-scholen wordt het eindexamenvak Spaans aangeboden. Helaas zit er geen vertegenwoordiger van het vmbo in het kernteam Spaans van de vakvernieuwingscommissie. Daarom gaat het kernteam graag in gesprek met vmbo-docenten in Nederland die willen meedenken over de invulling van het vak binnen het vmbo. Bovendien is input gewenst van docenten Spaans in het havo- en vwo-onderwijs over Spaans-elementair. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar: mibanez@lekenlinge.nl

Dit artikel verscheen eerst in het magazine van Levende Talen.

Categorieën
Archief

Hoe staat het Spaans ervoor in de wereld? – jaarverslag Instituto Cervantes

Het is weer zover: het Instituto Cervantes heeft net als ieder jaar een jaarverslag (anuario) gepubliceerd over de actuele status van het Spaans in de wereld: Anuario 2023. El español en el mundo. Dit is een verzameling rapporten en teksten over de actuele status van de Spaanse taal.

Zoals altijd delen we de jaarverslag graag, zodra het gepubliceerd is. Maar we herinneren u er ook graag aan dat u het jaarverslag, net als de anuarios van de voorbnije jaren, kunt terugvinden via onze pagina Feiten en cijfers.

Hieronder belichten nog enkele opvallende feitjes uit het anuario van 2023:

Algemene statistieken:

  • Bijna 500 miljoen mensen hebben Spaans als moedertaal, zo’n 6,2% van de wereldbevolking. Het is de tweede grootste moedertaal ter wereld qua aantal sprekers na Mandarijn (Chinees).
  • Er zijn bijna 600 miljoen potentiële gebruikers van het Spaans, wat overeenkomt met 7,5% van de wereldbevolking.
  • In 2060 zal de Verenigde Staten na Mexico het land met de meeste Spaanse sprekers ter wereld zijn. 27,5% van de Amerikaanse bevolking zal dan van Spaanstalige afkomst zijn.
  • Meer dan 23 miljoen studenten studeren Spaans als vreemde taal.
  • De wereldwijde Spaanstalige gemeenschap heeft een gecombineerde koopkracht van ongeveer 9% van het BBP van de wereld.

De studie van het Spaans:

  • Het Spaans concurreert met Frans en Mandarijn-Chinees voor de tweede plaats in de classificatie van de meest bestudeerde talen als tweede taal.
  • In de Verenigde Staten is het Spaans verreweg de meest bestudeerde taal op alle onderwijsniveaus.
  • Het Spaans is de tweede meest gestudeerde taal – na het Engels – in het hoger secundair onderwijs in de EU.
  • 76 miljoen Europeanen zijn in staat zich voldoende uit te drukken in het Spaans.
  • Frankrijk, Italië en Duitsland zijn de Europese landen met het grootste aantal Spaanse studenten.
  • 80% van de Spaanse studenten in de wereld zijn verspreid over de Verenigde Staten, de Europese Unie en Brazilië.
  • In Afrika groeit het Spaans aanzienlijk, vooral in de landen waar Frans de officiële of co-officiële taal is, zoals Ivoorkust, Benin, Senegal, Kameroen en Gabon.

Spaans in wetenschap en cultuur:

  • Na het Engels is het Spaans de tweede taal waarin de meeste wetenschappelijke documenten worden gepubliceerd.
  • Twee Spaanssprekende landen (Spanje en Argentinië) behoren tot de top 15 van boekenproducenten ter wereld.
  • Spanje, Argentinië en Mexico behoren tot de top 15 van filmproducerende landen ter wereld.

Spaans op het internet en op digitale platforms:

  • Het Spaans is de derde meest gebruikte taal op internet, na het Engels en het Chinees. 7,9% van de internetgebruikers communiceert in het Spaans.
  • Spaans is de derde meest gebruikte taal (na het Engels en het Chinees) op digitale platforms en sociale netwerken zoals YouTube, Facebook, Netflix, LinkedIn, Wikipedia, Instagram, enz.

Het volledige verslag kunt u lezen via deze link.