Categorieën
Archief

Spaans voor hoogbegaafde kinderen

Vorige week is er in het Levende Talen Magazine (nr. 5) een artikel verschenen over Spaans voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs. Dorien Bot, freelance-leerkracht Spaans, vertelt in dit artikel over hoe haar lessen eruit zagen en hoe de leerlingen reageerden. Hieronder kan je het artikel lezen!

Categorieën
Archief

PWS-prijs 21-22: “Vroeger kon ik geen Spaans kiezen maar nu wel, en met plezier!”

De vwo 6 leerlingen Rebecca Dooren en Ainhoa Lema Mourino van het Insula College in Dordrecht hebben dit jaar onderzocht op welke manier de leerlingen uit hun school het vak Spaans leren en waarom. Voor hun Profielwerkstuk met de titel “De Spaanse Taal” hebben ze de eerste prijs gewonnen.

De sectie Spaans van de Vereniging van Leraren in de Levende Talen in samenwerking met het Spaanse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport, in Nederland vertegenwoordigd door de Consejería de Educación en Bélgica, los Países Bajos y Luxemburgo reikt deze prijs elk jaar uit.

“De Spaanse Taal” maakt een inventaris van de verschillende redenen om de tweede wereldtaal te leren. Zo kiezen leerlingen het vak niet per se omdat ze naar Spanje reizen, maar vooral omdat de taal leuk is. Spaans leren is leuker dan andere talen, beweren de geïnterviewde leerlingen uit het Insula College. Het leukste om te leren is de vocabulaire, terwijl de grammatica juist werd benoemd als de minst boeiende zaak.

Bron: “De Spaanse Taal”

Het PWS over het Spaans buigt zich ook over straattaal en het Spanglish, over dialecten in Spanje en Zuid-Amerika en de oorsprong van de Spaanse taal.

De jury hoopt dat nog meer scholieren zullen worden geïnspireerd, zodat ze, indien mogelijk, hun profielwerkstuk schrijven over onderwerpen gerelateerd aan de Spaanse taal en cultuur. Met dit werk wordt er aangetoond dat dit mogelijk is.